Yog, yochurt of kwarq; is plant-based echt zoveel beter?

Ook jij bent ze vast wel eens tegengekomen: yog, yochurt of kwarq. Allemaal zijn het ‘plant-based’ alternatieven voor yoghurt en kwark. Zijn die vegan-varianten lekker en zijn ze beter voor je of juist niet? We zetten de feiten voor je op een rij.

yog yochurt kwarq plant based

Wat is Yog, yochurt en kwarq?

Dit zijn zogenoemde plant-based alternatieven voor yoghurt en kwark. Ze zijn dus niet gemaakt van koemelk, maar bevatten alleen plantaardige bestanddelen. Yog, yochurt en kwarq lijken wat betreft smaak, dikte en kleur ook op die oeroude zuivelproducten. Wat betreft voedingswaarde zijn deze plantaardige alternatieven wel heel anders.

Is plant-based yoghurt beter voor je?

Plantaardige kaas en alternatieven voor andere zuivel lijken op het eerste oog hartstikke gezond, maar die gezondheidsvoordelen vallen uiteindelijk vaak nogal tegen. En dat is best een beetje gek. Om gezond te blijven is het verstandig dat we in Nederland meer plantaardige producten gaan eten. Die zitten immers vol nuttige vezels, vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze ook nog duurzamer dan dierlijke producten. (Al is het verschil met zuivel wel heel klein als je alle factoren meetelt. Als je daar meer over wil weten, lees dan hier waarom zuivel duurzamer is dan veel mensen denken.)

Voedingswaarde yog, yochurt en kwarq valt tegen

Yog, yochurt en kwarq zijn zeker niet slecht voor je gezondheid. Ze passen ook prima in een gezond voedingspatroon. Maar wat betreft voedingswaarde zijn ze wel echt van mindere kwaliteit dan echte magere of halfvolle yoghurt en kwark. En dat komt omdat zuivel gemaakt van koemelk echt propvol waardevolle voedingstoffen zit. Ten eerste bevatten ze alle negen essentiële aminozuren. Dit zijn de belangrijkste de bouwstenen voor je lichaam die je uit voeding moet halen.

Gebrek aan vitamine B12 en probiotica

Daarnaast is zuivel een belangrijke bron van vitamine B12, die alleen in dierlijke producten voorkomt. Het lichaam heeft vitamine B12 nodig voor onder andere de aanmaak van rode bloedcellen. Deze belangrijke vitamine zit alleen in dierlijke producten. Voor vegetariërs is het daarom extra belangrijk dat voor hen duidelijk is welke producten echt zuivel bevatten, zodat ze voldoende B12 binnenkrijgen. Ook bevat yoghurt twee belangrijke melkzuurbacteriën, de zogenoemde probiotica, die helpen bij de spijsvertering en darmklachten.

Gekke naam om consument te beschermen

En dat verschil tussen echte zuivel en de plantaardige alternatieven is de reden dat yochurt en yog niet gewoon yoghurt heten en kwarq geen kwark. Het idee is dat jij als consument verward zou kunnen raken. Dus dat je denkt echte zuivel te kopen, terwijl je een plantaardig alternatief in je winkelwagentje legt.

Bij de wet verboden: de naam yoghurt voor plantaardige producten

Een plantaardige product zuivel noemen is zelfs bij wet verboden. De Warenwetbesluit Zuivel beschermt onder meer de productaanduidingen van zuivelproducten. ‘Echte’ yoghurt mag bijvoorbeeld alleen als yoghurt in de schappen liggen als deze uit koemelk is bereid. Daarom verzinnen veel bedrijven van plantaardige producten een foefje. Ze kiezen een naam die op de bekende zuivelproducten lijkt. Hiermee liften ze dus indirect mee op de populariteit van echte zuivel.

Waar bestaan deze plantaardige producten dan wel uit?

Dus niet uit zuivel. Maar wat zit er wel in kwarq of yog? Van een product zijn vaak meerdere varianten te koop, meestal op basis van soja, haver, erwten of amandelen. Ook bevatten ze plantaardige eiwitten. Helaas worden deze minder goed door het lichaam opgenomen dan de dierlijke variant. Soms zijn aan de plantaardige producten ook suikers toegevoegd. De plantaardige alternatieven zijn zeker niet slecht voor je, maar echte zuivel levert je per portie wel meer op wat betreft voedingswaarde.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *