Ertwenmelk: wat is het, en is het gezond?

Na sojadrink, haverdrink en amandeldrink is ‘erwtenmelk’ (of beter: erwtendrink) de nieuwe rijzende ster onder de plantaardige melkvervangers. Is dat terecht? Hoe gezond en duurzaam is het nu echt?

erwtenmelk erwtendrink

Niet ‘erwtenmelk’, maar erwtendrink of erwtendrank

Nee, erwtendrink smaakt níét naar doperwten. En groen is de drank ook niet. Erwtenmelk is crèmekleurig en wordt gemaakt van gele spliterwten. Die worden gemalen tot een eiwitrijk poeder. Wanneer dat poeder gemengd wordt met water, krijg je een romige drank. Officieel mogen plantaardige dranken zoals erwtenmelk (of aardappelmelk – dat bestaat ook) geen melk heten. Alleen producten van dierlijke oorsprong, zoals koe- en geitenmelk, mag worden verkocht als ‘melk’. Vandaar heet dit product dus erwtendrink of erwtendrank.

Ook wat betreft voedingswaarde is het geen melk

Ook wat betreft voedingswaarde is erwtenmelk significant anders dan koemelk. Het belangrijkste verschil is de hoeveelheid eiwit (ook wel proteïne genoemd). In 100ml halfvolle melk zit 3,4 gram hoogwaardig eiwit, met daarin alle acht essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. In erwtendrink zit ‘slechts’ 2,2 gram eiwit per 100ml. Deze plantaardige eiwitten zijn bovendien van mindere ‘kwaliteit’ dan de dierlijke eiwitten in melk. Plantaardig is dus niet beter, dat werd laatst ook weer bevestigd in uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Alleen ongezoete variant in Schijf van Vijf

Dus: is erwtendrank te gebruiken om zuivel te vervangen? Nee. Zuivel is niet één op één te vervangen door een ander product. Zelfs niet als er voldoende B12 en calcium aan is toegevoegd. Zo biedt alleen koemelk bescherming tegen darmkanker en diabetes type 2. Van de verschillende erwtendranken die momenteel te koop zijn in de supermarkt, staat alleen de ongezoete variant van Wunda in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Van alle alternatieven scoort erwtendrink wel heel goed

Voor mensen die last hebben van een koemelkallergie, kan erwtendrank een oplossing zijn. Erwtendrank bevat meer eiwitten dan bijvoorbeeld haver– of amandelmelk.

En goed voor plantaardige cappuccino

De smaak van erwtenmelk is vol, romig en lichtzoet. Over de smaak van de ongezoete variant zijn de meningen verdeeld. Een voordeel van erwtendrank is dat je het beter kunt opschuimen dan andere plantaardige dranken. Volgens kenners is het daarom de beste plantaardige ‘melk’ om een cappuccino mee te maken. 

Erwtenmelk: voedingswaarde per 100ml

  • Energie in calorieën 35 kcal
  • Energie in kilojoule 146 kj
  • Eiwitten 2,2 gram
  • Koolhydraten 2,4 gram
  • waarvan suikers 2,3 gram
  • Vet 1,4 gram
  • waarvan verzadigd 0,1 gram
  • Vezels 1,9 gram
  • Natrium 67 mg
  • Zout 0,17 gram

Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *