Het eten van kwark helpt bij het herstel van je spieren na een intensieve training. Sommige sporters vind het zelfs een wondermiddel. Werkt het echt zo goed? Vijf vragen aan sportdiëtist Gunilla Boomsma over kwark na het sporten.
5 vragen over kwark na het sporten
1. Waarom kwark na het sporten?
“Omdat kwark veel hoogwaardige eiwitten bevat”, zegt Gunilla. “Daarmee bevorder je het herstel van spierschade na een intensieve training. Bovendien zitten er andere voedingstoffen in die je lichaam nodig heeft, zoals calcium en vitamine b12.”
2. Waarom is eiwit zo belangrijk?
“Een eiwit (of proteïne, zoals het ook wel wordt genoemd) is een soort ketting van bouwstoffen voor de cellen in je lichaam. Die bouwstoffen heten aminozuren. Je lichaam haalt die ketens uit je voeding, breekt ze op in aminozuren en brengt die naar de plek waar ze nodig zijn. Kwark, net als bijna alle zuivelsoorten, zit vol met dit soort hoogwaardige eiwitten.”
3. Wat zijn hoogwaardige eiwitten?
“Dat zijn eiwitten met alle negen essentiële aminozuren, die je lichaam nodig heeft. De belangrijkste eiwitten in zuivel (caseïne en wei) zijn hoogwaardige eiwitten. Alle bouwstoffen zitten dus bij elkaar in je glas of schaaltje kwark. In plantaardige bronnen van eiwit zoals bonen, granen en noten zitten deze negen essentiële aminozuren niet allemaal bij elkaar. Daarom moeten vegetariërs en veganisten eiwitrijke plantaardige voeding met elkaar combineren om toch alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.”
4. Hoeveel eiwit heb je nodig?
“Uit onderzoek blijkt dat 20 gram eiwit na het sporten je herstel optimaal bevordert. Dat is wat gemiddeld in één portie kwark van 200 ml zit. Een marathonloper of een wielrenner raden we aan 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten per dag. Voor krachtsporters is dat 1,7 tot 2 gram. Sport je helemaal niet, dan is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht voldoende.”
5. Is kwark beter dan andere zuivel?
“Nee, kwark is niet beter voor je herstel dan bijvoorbeeld melk of yoghurt. Kwark bevat per portie wel het meeste eiwit. Maar in een glas melk, chocolademelk of in een iets groter schaaltje yoghurt zit ook genoeg eiwit voor optimaal herstel. Kwark is dus zeker geen wondermiddel. Maar dat geldt voor alle voeding. Het gaat om de juiste balans.”
Wie is Gunilla Boomsma?
Gunilla Boomsma is voormalig topsporter (Nederlands Team Langlaufen). Na haar topsportcarrière rondde ze de studie Voeding en Diëtiek af en specialiseerde zich daarna in Sportdiëtiek.
Ze heeft haar eigen praktijk in Haarlem, waar ze (top-)sporters begeleidt. Ze is zelf actief als hardloper.
Comments
Dag mevrouw,
weet u ook of er nog andere vitaminen of mineralen in skyr (aardbei) zit?