Wat is vegetarische kaas?

Vegetarische kaas, wat is dat? En hoe kom je erachter dat je met deze variant van kaas te maken hebt? Het hoe en wat over vegetarische kaas.

vegetarische kaas

Allereerst: kaas maken, hoe doe je dat? Laten we beginnen met een lesje. Kaas maak je door melk te mengen met stremsel. Hierdoor scheidt de melk zich in twee delen. De wrongel, het deel dat een vaste vorm aanneemt en waarvan je vervolgens kaas maakt, en wei, een dunne vloeistof die je verder niet meer gebruikt.

Vegetarische kaas

De meeste kaasmakers gebruiken stremsel van dierlijke afkomst, namelijk uit de lebmaag van een geslacht kalf. Maar er bestaat ook microbieel stremsel, gemaakt door bacteriën. In dat laatste geval spreek je van vegetarische kaas.

Dierlijk stremsel: ja of nee?

Of een kaas vegetarisch is of niet, valt vaak moeilijk te achterhalen. Als het goed is, staat op de verpakking aangegeven welk stremsel is gebruikt, maar dat is lang niet altijd het geval. Lees je alleen ‘stremsel’ in de ingrediëntenlijst of kun je helemaal niks vinden, dan betekent dit in de meeste gevallen dierlijk stremsel. Alleen als je het keurmerk van de Nederlandse Vegetariërsbond op de verpakking ziet staan of als er in de ingrediëntenlijst staat dat het vegetarische of vegetarisch gestremde kaas is, kun je er vanuit gaan dat het geen dierlijk stremsel bevat.

Biologische kaas

In de meeste kant-en-klare producten met kaas erin is dierlijk stremsel gebruikt. Vooral omdat men doorgaans denkt dat vegetariërs geen moeite hebben met ‘normale’ kaas. Ook goed om te weten: biologische kaas is vaker vegetarisch gestremd, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Sowieso bestaan er geen kazen die alleen maar vegetarisch gestremd worden.

Maak het zelf!

Wil je vegetarische kaas kopen, dan kun je vaak al bij de grotere supermarkten terecht. Net als natuurvoedingswinkels en natuurlijk kaaswinkels. Of maak het zelf! Er zijn diverse bedrijfjes die hiervoor alles kunnen leveren.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *