Plantaardige kaas, hoe gezond is dat nu echt?

Plantaardige kaas zit in de lift. Er liggen steeds meer varianten in de winkel. Maar zijn het wel échte kaasvervangers wat betreft smaak, textuur en voedingswaarde? We zetten de feiten op een rij.

plantaardige kaas vervanger

Wat is plantaardige kaas?

Plantaardige kaas is een categorie voedingsproducten die als alternatief worden aangeboden voor kaas gemaakt van melk van koeien, geiten of schapen. Er zijn veel verschillende varianten. Van plakjes tot plantaardige smeerkaas. De meeste plantaardige kaasvervangers worden gemaakt van twee basisingrediënten: hard plantaardig vet (vaak kokosvet) en gemodificeerd zetmeel. Daar worden kleurstoffen en smaakstoffen aan toegevoegd, zodat het product op ‘echte’ kaas lijkt.

Zachte plantaardige kazen worden gemaakt met noten

Ook zijn er plantaardige kazen die worden gemaakt met cashewnoten of andere noten. Eb dat komt omdat die grrondstoffer ervoor zorgen dat je zachte kaasvervangers kunt maken, zoals smeerkaas en Franse kaasjes.

Zijn plantaardige kaasvervangers gezond?

Plantaardige kaas gemaakt met die twee basisingrediënten bevat dus vooral veel vet en koolhydraten en geen échte bouwstoffen of waardevolle mineralen of vitamines. Vandaar dat je plantaardige kaas niet echt een ‘gezond’ product zou kunnen noemen. 

Kaas gemaakt van melk heeft wel echte voedingswaarde

Kaas gemaakt van melk van koeien, schapen en geiten zitten wel vol waardevolle bouwstoffen zoals alle negen essentiële aminozuren en de waardevolle mineralen calcium, zink. selenium en jodium en vitamine A, vitamine B5, vitamine B12 en vitamine K. Vandaar ook dat kaas in heel veel culturen over de wereld soms al meer dan 7000 jaar een vast en waardevol onderdeel is van het eetpatroon.

Echte kaas is ook enorm veelzijdig

Het bijzondere aan de kaas die we allemaal al eeuwenlang kennen, is dat het een heel veelzijdig product is. Niet alleen omdat er bijna ontelbaar veel soorten kaas zijn, maar ook omdat kaas bijzondere eigenschappen heeft. Als je kaas bijvoorbeeld verwarmt, smelt het immers en komen er vaak weer andere bijzondere smaken vrij.

Echte kaas is gewoon lekker

Kortom: echte kaas is veelzijdig en voor veel mensen ook écht lekker om vele uiteenlopende redenen. Je kunt het op je brood doen, over de pasta en de pizza, je kunt ermee fonduen. Je kunt een kaasplankje maken. 

Smaak en mondgevoel plantaardige kaas blijft achter

En ook al staan de ontwikkelingen niet stil: plantaardige kaasvervangers kunnen nog lang niet tippen aan echte kaas als het gaat om de smaak en het mondgevoel.

Gezonde én lekkere plantaardige kaas?

Eerlijk is eerlijk: plantaardige kaasvervangers hebben nog een lange weg te gaan in hun ontwikkeling. Zou het kunnen dat er straks wel gezonde en echt lekkere plantaardige kaasvervangers komen?

Het antwoord op die vraag is complex. Ten eerste omdat kaas (en melk) een uniek natuurproduct is. Het caseïne-eiwit in kaas zorgt er namelijk voor dat kaas een hele bijzonder structuur heeft, die kaas veel van die bijzondere smaken en eigenschappen geeft. Het is tot nog niet gelukt om die eiwitstructuur te benaderen met plantaardige grondstoffen. Dat komt omdat de hoogwaardige eiwitten in bijvoorbeeld soja en veldbonen heel anders in elkaar zitten en ook een bittere smaak hebben.


Comments

  1. Klopt natuurlijk helemaal, dat plantaardige kazen op basis van kokosvet niet echt gezond zijn, maar dierlijke kazen bevatten over het algemeen ook best veel vet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *