Is haverdrank of ‘havermelk’ echt zo gezond?

De nieuwe held onder de zuivelvervangers heeft haverdrank (of havermelk). Maar levert dit voedingsmiddel net zoveel voedingswaarde als melk? En is het ook echt gezonder en duurzamer? Alle antwoorden op een rij.

haverdrank havermelk gezond

Wat is haverdrank?

Haverdrank wordt gemaakt door haver een tijdje in water te weken, daarna wordt het gemixt en gefilterd. Wat overblijft is een witte vloeistof, die van nature niet heel voedzaam is. In vergelijking met halfvolle melk zitten er iets meer suikers in en ontbreken de essentiële aminozuren (de proteïne) en vitamine A, B2 en B12.

Waarom haverdrank en niet ‘havermelk’?

Je hebt sojadrink, amandeldrink en haverdrank en geen sojamelk, amandelmelk en havermelk. Alleen echte ‘melk’ (afkomstig van dieren) mag als melk mag worden verkocht. Al die melkalternatieven zijn weliswaar wit en lijken op het oog op melk, wat betreft voedingswaarde zijn ze eigenlijk niet te vergelijken.

Alleen koemelk beschermt tegen darmkanker en diabetes type 2 en staat daarom in de schijf van vijf

De unieke samenstelling van melk zorgt ervoor dat het licht beschermend werkt tegen darmkanker en diabetes type 2. En dat is de reden dat alleen koemelk is opgenomen in de schijf van vijf van het Voedingscentrum en plantaardige melkvervangers niet.

Is haverdrank duurzamer dan melk?

Veel mensen denken dat plantaardige producten altijd duurzamer zijn dan dierlijke producten. Maar dat ligt wat genuanceerder. Voor een gezond voedingspatroon heb je een hele rits aan verschillende soorten voeding nodig. De dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel leveren vooral vitamine B12 en de essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft als bouwstof.

Als je kijkt naar de voedingswaarde is melk net zo duurzaam als plantaardige vervangers

Deze stoffen zitten soms ook in plantaardige producten, maar om dezelfde voedingswaarde daar uit te halen, moet je flink dooreten. Als je die rekensom maakt: dus de voedingswaarde x hoeveelheid x impact op het milieu, dan is de impact van melk ongeveer gelijk aan die van de plantaardige vervangers.

Wat maakt haverdrank gezond?

Een echt alternatief voor melk in een gezond voedingspatroon is haverdrank dus niet. Maar dit drankje heeft zeker ook gezondheidsvoordelen. Het is, net als havermout, een bron van beta-glucanen. Dit stofje is gunstig voor het cholesterolgehalte in het bloed en het vermindert de stijging van het bloedglucosegehalte na het eten. Voor dit effect moet je per dag 3 gram van deze stof binnenkrijgen. Zo heb je 86 gram volkoren haver nodig voor die hoeveelheid. In 1 glas haverdrank zit ongeveer 1 gram beta-glucanen.

Is haverdrank een gezonde keus?

Haverdrank is een prima voedingsmiddel. Zeker omdat er beta-glucanen in zitten. Die vind je trouwens ook in gerst en havermout. Het is wat betreft voedingswaarde geen goed alternatief voor melk. Daarvoor zitten er niet genoeg essentiële aminozuren in.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *