Hoe gezond is echte Griekse yoghurt?

Is Griekse yoghurt echt zo gezond? En welke moet je dan kiezen: Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl? Alle antwoorden op een rij.

echte griekse yoghurt gezond yoghurt griekse stijl

Wat is echte Griekse yoghurt?

Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland (alleen dan mag het Griekse yoghurt heten). Het is dikker dan normale yoghurt en bevat vaak ook minder lactose (melksuiker) en meer eiwitten (proteïne). Dat komt omdat het vocht uit de yoghurt wordt gefilterd tijdens het productieproces.

Is echte Griekse yoghurt gezond?

Is echte Griekse yoghurt gezond? Jazeker! Het past prima in een gezond voedingspatroon. Net als bijna alle zuivelproducten zit ook Griekse yoghurt propvol waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten (het bevat alle negen essentiële aminozuren), calcium, kalium en vitamine B12.

Is het beter dan andere yoghurt?

Als je de bloggers mag geloven is echte Griekse yoghurt een soort superfood. Het zou helpen bij het afvallen, bij spieropbouw en geweldig zijn voor je spijsvertering. En voor al die dingen valt wel wat te zeggen. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat alle yoghurt (zonder toegevoegde suiker) positieve effecten kan hebben op je gezondheid. En alhoewel Griekse yoghurt net wat meer eiwitten en minder melksuiker (lactose) bevat, is het volgens de wetenschap dus niet echt beter of slechter dan bijvoorbeeld magere yoghurt, Turkse ayran of oer-Hollandse hangop (de Nederlandse variant van Griekse yoghurt).

Griekse yoghurt of yoghurt Griekse stijl?

Wat is het verschil tussen echte Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl? Het belangrijkste verschil is dat alle Griekse yoghurt ook daadwerkelijk in Griekenland wordt gemaakt. Vaak wordt deze yoghurt ook op de oorspronkelijke wijze geproduceerd. Dus door de yoghurt twee tot drie keer te laten uitlekken in een speciale doek, waardoor het lekker dik en romig wordt. Dit kost tijd en daarom is Griekse yoghurt in vergelijking met andere yoghurtsoorten wat duurder.

Wat is yoghurt Griekse stijl?

Yoghurt Griekse stijl komt dus niet uit Griekenland en wordt vaak ook anders gemaakt. In plaats van de yoghurt te laten uitlekken, worden verdikkingsmiddelen toegevoegd om de yoghurt wat dikker en romiger te maken. Maak je geen zorgen, die verdikkingsmiddelen zijn natuurlijke stoffen, die je prima kunt eten. Ook yoghurt Griekse stijl is dus een goede keuze in een gezond voedingspatroon.

Wat is de voedingswaarde?

Het belangrijkste verschil tussen Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl is de voedingswaarde. ‘Echte’ Griekse yoghurt bevat meer eiwitten (tot wel 2x zoveel) en minder melksuiker (lactose). Daarentegen zit er in yoghurt Griekse stijl vaak wat minder calorieën.

Echte Griekse yoghurt of kwark?

Echte Griekse yoghurt bevat dus meer eiwitten dan andere soorten yoghurt. Het lijkt dus een goede keuze voor sporters na het sporten, als het lichaam alle negen aminozuren nodig heeft om goed te herstellen. Wat kun je dan het beste kiezen: echte griekse yoghurt of kwark? Volgens sportdiëtiste Gunilla Boomsma maakt dat niet uit. “Kwark of echte griekse yoghurt is niet beter voor je herstel dan bijvoorbeeld melk of andere yoghurt. Per portie zit er weliswaar meer eiwit in, maar in een glas melk of in een iets groter schaaltje yoghurt zit ook genoeg eiwit voor optimaal herstel.”

Smaak en andere voordelen

Laten we niet iets heel belangrijks vergeten: Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl zijn vooral heel lekker! Het is romiger en smaakt wat minder zuur dan normale yoghurt. Bovendien zijn Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl heel geschikt om mee te koken of yoghurtijs mee te maken. Net als crème frâiche zijn het zuivelproducten die niet zo snel gaan schiften bij verhitting. Je kunt ze dus ook gebruiken als kookroom of zelfs als als basisingrediënt voor pizzadeeg.


Comments

  1. Mooi website, met goede informatie. Maar 100% voorkomen kunnen we helaas op geen enkele manier. Het enige wat we kunnen doen is informatie delen om mensen alert te maken.

  2. Pingback:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *