Is sojadrink (of sojamelk) gezond of niet?

Sojadrink is een interessante vervanger voor mensen die geen of minder koemelk willen drinken. Maar is sojadrink (of sojamelk) echt zo goed en gezond voor je?

sojadrink gezond of niet sojamelk

Wat is sojadrink?

Sojadrink is een melkachtige drank die wordt gemaakt van gekookte en gepureerde sojabonen. Je kunt sojadrink zo drinken, of in je koffie, thee en smoothies doen. Ook leent het drankje zich prima om over je ontbijtgranen te doen.

Is sojadrink een goede vervanging van melk?

Sojamelk met toegevoegd calcium en vitamine B12 levert een deel van de voedingsstoffen die je normaal haalt uit koemelk. En in dat opzicht scoort het beter dan de andere zuivelvervangers, zoals bijvoorbeeld amandeldrink, rijstdrink of haverdrink.

Sojadrink mist de essentiële aminozuren die wel in ‘normale’ melk zitten

Het mist essentiële aminozuren

Niet elke sojadrink heeft dezelfde samenstelling, maar ze bevatten wel allemaal ongeveer evenveel eiwit als koemelk. Dit zijn echter plantaardige eiwitten, die helaas niet zo goed door ons lichaam worden opgenomen. Wat koemelk zo bijzonder maakt is dat daarin wel alle essentiële aminozuren zitten, die het menselijk lichaam nodig heeft. Verder bevat sojadrink van nature niet vitamine B2, B12, A en zit er ook heel veel minder calcium in. Soms wordt dat tijdens de productie kunstmatig toegevoegd. Dit gebeurt trouwens niet bij de biologische varianten.

De nadelen van sojadrink

Sojadrink smaakt niet helemaal hetzelfde als melk (maar sommige mensen vinden dat juist een voordeel). Er gaan verhalen dat je hormoonhuishouding ontregeld raakt door het drinken van sojadrink. Dit is echter niet waar. Bij normaal gebruik (drie porties per dag) zijn er volgens wetenschappelijk onderzoek geen negatieve gezondheidsgevolgen. Wel een nadeel is dat sojadrink minder geschikt is voor gebruik in warme gerechten als pap en in koffie. Dat komt omdat het kan gaan vlokken bij verhitting en een bittere bijsmaak kan krijgen.

Sojadrink kan bij verhitting gaan vlokken en een bittere smaak krijgen

Wat zit er precies in sojadrink?

Sojabonen uiteraard. Dit is een peulvrucht die rijk is aan eiwitten, aminozuren, onverzadigde vetten, en die ijzer en vitamine B1 bevat. Van sojabonen worden naast sojadrink ook tofu, tempé, sojaolie, vleesvervangers zoals vegetarische balletjes of burgers, melk, room, margarine, ijs en yoghurt gemaakt. Daarnaast bevat sojadrink vaak extra toegevoegde vitamines, calcium en suiker of zoetstoffen.

Wat is het verschil tussen sojadrink en sojamelk?

Er is geen verschil. Sojamelk is de bekendere en meer populaire benaming van sojadrink. Dat komt omdat de smaak en structuur van sojadrink lijken op de smaak en structuur van melk. Sojamelk mag van de wet echter géén melk heten. Dit mag dus ook niet op verpakkingen staan. Sojadrink en sojadrank mogen wel.

Is sojadrink gezond of niet?

Sojadrink is niet slecht voor je, maar alleen als er minder dan 6 gram suiker per 100 gram zit én er voldoende calcium en vitamine B12 is toegevoegd. Dan staat het in de Schijf van Vijf. Sojadrink met minder dan 6 gram suiker per 100 gram past dus – afhankelijk van hoeveel je drinkt – in een gezond voedingspatroon. Maar let op, want er zijn ook sojadrinks met smaakjes zoals chocolade en vanille. Als er te veel suiker zit in deze bijgezoete varianten – meer dan 6 gram per 100 gram – staan ze niet in de Schijf van Vijf.

Is sojadrink duurzaam?

Wat betreft duurzaamheid scoort sojadrink redelijk. De productie van sojadrink kost veel energie, omdat de sojabonen verwerkt moeten worden en de verse drink gekoeld wordt. Tegenwoordig is de gebruikte soja voor drinks meestal duurzaam (RTRS), biologisch of soms zelfs in Europa geteeld.

Is sojadrink duurzamer dan dierlijke zuivel?

In vergelijking met koemelk lijkt sojadrink veel duurzamer, maar als je kijkt naar de voedingswaarde wordt dat beeld genuanceerder. Uiteindelijk gaat het erom hoe gezond je complete voedingspatroon is. We hebben allemaal hoogwaardige eiwitten en vitamine B12 nodig. Die twee stoffen vind je vrijwel alleen in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Om dezelfde voedingswaarde uit plantaardige producten te halen, moet je flink dooreten. Als je die rekensom maakt: dus de voedingswaarde x hoeveelheid x impact op het milieu, dan is de impact van melk ongeveer gelijk aan die van de plantaardige vervangers. Het grootste verschil? Bij melk krijg je wat betreft voedingswaarde meer waar voor je geld.


Comments

  1. Pingback: Melk versus alternatieven: wat is gezonder?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *