Amandeldrink: gezond of niet?

In het rijtje zuivelvervangers is amandeldrink (of ‘amandelmelk’) een van de bekendste. Dit plantaardige drankje heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Maar hoe gezond en duurzaam is het eigenlijk echt?

amandeldrink gezond of niet duurzaam

1. Amandeldrink is water met een spoortje amandelen

Amandelmelk uit de supermarkt bevat meestal heel weinig amandelen – soms maar 2 procent. Wel zitten er vaak suiker en kunstmatig toegevoegde andere voedingstoffen in. Dat is wel eens anders geweest. Amandeldrink is namelijk stokoud. Je vindt het zelfs terug in middeleeuwse kookboeken. Traditioneel bestaat het uit amandelen en water. Geweekte amandelen werden fijngemalen aan water toegevoegd, waarna de pulp eruit werd gezeefd. Tegenwoordig wordt amandelmelk in een fabriek gemaakt, met dus maar een spoortje amandelen erin.

2. Het heet amandeldrink, niet amandelmelk

Alleen echte ‘melk’ (afkomstig van dieren) mag als melk mag worden verkocht. Daarom staat op het pak dat je in de supermarkt of natuurwinkel koopt ‘amandeldrink’, en geen ‘amandelmelk’.

3. Is amandeldrink gezond of niet? Niet echt…

Amandeldrink is weliswaar wit, net als melk, maar wat betreft voedingswaarde zijn ze eigenlijk niet te vergelijken. Koemelk bevat onder meer hoogwaardige eiwitten, calcium, magnesium én ook een heel klein beetje vitamine C. Daardoor werkt het licht beschermend tegen darmkanker en diabetes type 2, zo concludeerde de Gezondheidsraad in 2015. En dat is de reden dat alleen koemelk is opgenomen in de schijf van vijf van het Voedingscentrum en plantaardige melkvervangers niet.

Een handje amandelen is supergezond: het bevat onder meer magnesium, mangaan en vitamine E. Helaas zitten er in amandeldrink te weinig amandelen om daarvan echt iets binnen te krijgen. Lactose-intolerantie en allergieën kunnen redenen zijn om te kiezen voor plantaardige melkvervangers. Maar in dat geval bevatten alternatieven als lactosevrije koemelk en sojadrink meer voedingsstoffen. Dus: is amandeldrink gezond of niet? Niet echt.

4. Amandeldrink is in verhouding helemaal niet zo duurzaam

Veel mensen denken dat plantaardige producten altijd duurzamer zijn dan dierlijke producten. Qua watergebruik gaat die vlieger bij amandelmelk alvast niet op. Voor de productie van 1 amandel is namelijk ongeveer 4 liter water nodig: amandelen zijn enorme waterslurpers. Als je naar CO2-uitstoot kijkt, is de milieu-impact van amandeldrink weliswaar kleiner dan van koemelk, maar bij koemelk krijg je veel meer voedingswaarde per liter.

Maak je de rekensom ‘voedingswaarde x hoeveelheid x impact op het milieu’, dan is de impact van koemelk ongeveer gelijk aan die van de plantaardige vervangers. Want uiteindelijk gaat het erom hoe gezond je complete voedingspatroon is. We hebben allemaal hoogwaardige eiwitten en vitamine B12 nodig. Die twee stoffen vind je vrijwel alleen in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Om dezelfde voedingswaarde uit plantaardige producten te halen, moet je gigantische hoeveelheden naar binnen werken.

5. Het is ongeschikt als babyvoeding

Je baby amandeldrink geven in plaats van koemelk bij een koemelkallergie? Dit kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Een Spaans kindje van 11 maanden, dat uitsluitend amandelmelk kreeg, liep er zelfs scheurbuik door op. Opvallend, want deze ziekte komt sinds de 17e eeuw bijna niet meer voor.


Comments

  1. Het is niet waar dat we alleen maar eiwitten opnemen uit vlees en zuivel. De combinatie peulvruchten en volkoren granen , geven dezelfde eiwit ketens als vlees. Ook granen gecombineerd met zuivel geven volledige eiwitketens. Ook hangt het af van wat je gewend bent te eten, want je lichaam is er dan aan gewend, voldoende voedings stoffen op te nemen, uit vegetarische bronnen. Veganisten kunnen B12 aan hun dieet toevoegen, methylcobalamine is het best opneembaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *