Is amandelmelk nu gezond of niet?

In het rijtje zuivelvervangers is amandeldrink (of ‘amandelmelk’) een van de bekendste. Dit plantaardige drankje heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Maar hoe gezond en duurzaam is het eigenlijk echt?

amandelmelk gezond of niet duurzaam

Amandelmelk: water met een spoortje amandelen

Amandelmelk uit de supermarkt bevat meestal heel weinig amandelen – soms maar 2 procent. Wel zitten er vaak suiker en kunstmatig toegevoegde andere voedingstoffen in. Wat betreft voedingswaarde heeft je lichaam dus niet zoveel aan deze plantaardige melkvervanger.

Amandelmelk heet officieel amandeldrink

‘Amandelmelk’ bestaat eigenlijk niet. Alleen echte ‘melk’ (afkomstig van dieren) mag als melk mag worden verkocht. Daarom staat op het pak dat je in de supermarkt of natuurwinkel koopt ‘amandeldrink’, en geen ‘amandelmelk’. Dit geldt voor alle plantaardige melkvervangers.

Is amandeldrink gezond?

Een handje amandelen is supergezond: het bevat onder meer magnesium, mangaan en vitamine E. Alleen al daarom zou amandeldrink eigenlijk hartstikke goed voor je moeten zijn. Maar helaas… zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zit er in amandeldrink amper amandelen. En daarom krijg je maar heel weinig van die belangrijke voedingstoffen binnen.

Amandeldrink vs koemelk

Hoe scoort amandeldrink wat betreft voedingswaarde dan als je het vergelijkt met ‘normale melk’? Nou, niet zo heel best. Koemelk bevat onder meer hoogwaardige eiwitten, calcium, magnesium én ook een heel klein beetje vitamine C. Daardoor werkt het licht beschermend tegen darmkanker en diabetes type 2, zo concludeerde de Gezondheidsraad in 2015. En dat is de reden dat magere en halfvolle melk is opgenomen in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Amandeldrink kan daar niet aan tippen.

Amandeldrink is toch wel duurzamer?

Veel mensen denken dat plantaardige producten altijd duurzamer zijn dan dierlijke producten. Maar dat valt in het geval van amandeldrink best wel tegen.

Qua watergebruik gaat die vlieger bij amandelmelk alvast niet op. Voor de productie van 1 amandel is namelijk ongeveer 4 liter water nodig: amandelen zijn enorme waterslurpers. Als je naar CO2-uitstoot kijkt, is de milieu-impact van amandeldrink weliswaar kleiner dan van koemelk, maar bij koemelk krijg je veel meer voedingswaarde per liter.

Als je de voedingswaarde meerekent in de impact op het milieu, dan scoort ‘normale melk’ net zo goed als plantaardige melk

Voedingswaarde is de sleutel

Maak je de rekensom ‘voedingswaarde x hoeveelheid x impact op het milieu’, dan is de impact van koemelk ongeveer gelijk aan die van de plantaardige vervangers. Want uiteindelijk gaat het erom hoe gezond je complete voedingspatroon is. We hebben allemaal hoogwaardige eiwitten en vitamine B12 nodig. Die twee stoffen vind je vrijwel alleen in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Om dezelfde voedingswaarde uit plantaardige producten te halen, moet je gigantische hoeveelheden naar binnen werken.

Maar wat als je niet tegen melk kunt?

Natuurlijk, sommige mensen kiezen voor alternatieven voor melk vanwege lactose-intolerantie of een allergie. In dat geval kun je beter kiezen voor lactosevrije koemelk of sojadrink, die bevatten veel meer voedingsstoffen.

Let op: het is ongeschikt als babyvoeding

Let op bij koemelkallergie bij een baby. Er zijn goede alternatieven voor de juiste voeding. Amandeldrink is dat zeker niet. Dit kan ronduit gevaarlijk zijn. Een Spaans kindje van 11 maanden, dat uitsluitend amandelmelk kreeg, liep er zelfs scheurbuik door op. Opvallend, want deze ziekte komt sinds de 17e eeuw bijna niet meer voor.


Comments

  1. Het is niet waar dat we alleen maar eiwitten opnemen uit vlees en zuivel. De combinatie peulvruchten en volkoren granen , geven dezelfde eiwit ketens als vlees. Ook granen gecombineerd met zuivel geven volledige eiwitketens. Ook hangt het af van wat je gewend bent te eten, want je lichaam is er dan aan gewend, voldoende voedings stoffen op te nemen, uit vegetarische bronnen. Veganisten kunnen B12 aan hun dieet toevoegen, methylcobalamine is het best opneembaar.

  2. Pingback: Melk versus alternatieven: wat is gezonder?

  3. Zitten geen koolhydraten in, ik heb diabetes 1b ben een echte koe melk drinker, maar helaas moet op mijn koolhydraten letten (nee niet voor het lijnen) en dan is amandel drink een goede en lekkere vervanger, vitamines haal ik wel uit mijn fruit en groenten.

  4. Is er een pseudo melkdrank dat wel duurzaam is? Als je je verdiept in dit soort zaken merk je elke keer weer dat er van elke grondstof wel iets is te vinden dat niet duurzaam is. Vier liter water voor één amandel? Van de twee procent amandel die je in amandeldrink terug vind valt het amandelgebruik dus nog wel mee 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *