Waarom karnemelk goed is voor je darmen

Naast groente en fruit, chocolade, rode wijn is vooral karnemelk gezond voor je darmen. Dat blijkt uit een grote Nederlandse studie. Die grote variatie in bacteriën in je darmflora is ook goed voor je algemene gezondheid, vermoeden wetenschappers.

karnemelk gezond darmen darmflora

Halve kilo aan bacteriën

In je darmen zitten ongeveer 100.000 miljard bacteriën. Bij elkaar wegen ze een halve kilo. Wetenschappers weten nog niet precies wat al die bacteriën doen, maar dat ze van grote invloed zijn op je gezondheid is al wel duidelijk. En hoe groter de variatie in bacteriën, hoe beter dat lijkt te zijn.

Gronings onderzoek

Cisca Wijmenga, een hoogleraar humane genetica uit Groningen, voert samen met collega’s een groot onderzoek uit om de diversiteit van darmbacteriën in kaart te brengen. Ze onderzochten de ontlasting van 1200 proefpersonen en analyseerde het dna van alle soorten bacteriën.

Iedereen  verschillend

Ze vonden 632 verschillende soorten bacteriën, maar opvallend genoeg was de samenstelling van de darmflora (dus alle bacteriën bij elkaar) hetzelfde. Elk mens heeft een unieke microbioom (zoals de verzameling bacteriën in je darmen ook wel wordt genoemd).

Karnemelk gezond voor darmen

De onderzoekers koppelden die gegevens aan nog eens 150 andere factoren, zoals voedingsgewoonten, medicijngebruik en de leefgewoonten van de proefpersonen. Zo kwamen interessante verbanden naar voren. Een gevarieerd voedingspatroon met onder andere koffie, thee, rode wijn, fruit en vooral karnemelk is goed voor je darmflora. Volle melk, frisdrank, snacks en bier hebben juist een negatief effect.

Meer onderzoek nodig

Die 150 factoren verklaren trouwens maar 20 procent van de variatie. Er blijken dus nog veel meer dingen te zijn in ons leven die invloed hebben op de hoeveelheid bacteriën in onze darmen. Er is dus nog heel veel onderzoek nodig om erachter te komen hoe het precies zit. Maar dat karnemelk gezond is voor je darmen is dus wel duidelijk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *