Keurmerken voor melk: wat betekenen ze?

Biologisch, ecologisch, 100% Weidemelk, On the way to planet proof: de keurmerken vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze allemaal? Een korte handleiding voor keurmerken voor melk!

keurmerken melk

Keurmerk weidemelk

100% Weidemelk

Dit keurmerk van stichting Weidegang vind je op zuivel van koeien die jaarlijks minstens 120 dagen, 6 uur per dag in de wei mogen. Er is trouwens ook melk van zulke koeien die niet het keurmerk van weidemelk draagt. Maar als je dit logo op je pak vindt, dan weet je in elk geval zeker dat de weidegang gecontroleerd is door deze stichting.

EU Biologisch          EKO-keurmerk

Biologisch en EKO-keurmerk

Alle biologische producten die in de Europese Unie worden gemaakt, hebben het Europees biologisch keurmerk. Melk en andere zuivel met dit keurmerk zijn dus gegarandeerd biologisch. De koeien staan alleen ’s winters op stal, als het te koud is, en minimaal 60 procent van het voer komt van het eigen bedrijf of uit de regio. Daarnaast nemen de biologische boeren allerlei extra stappen op het gebied van duurzaamheid. Melkveehouders kiezen zelf twee thema’s waar ze mee aan de slag gaan, denk aan transparantie, kringloop of biodiversiteit.

Demeter

Demeter

Melk met een Demeter-logo komt van biologisch-dynamische koeien, die voor minstens 80 procent voer uit eigen bedrijf krijgen. Sowieso biologisch, maar dan met extra maatregelen om de zuivel nog duurzamer en verantwoorder te maken. Zo mogen de koeien achter deze melk niet onthoornd worden en hebben ze meer ruimte in de wei. Op melk met dit keurmerk kan trouwens een laagje vet ontstaan, omdat deze niet is gehomogeniseerd in de fabriek. Dat filterproces zorgt ervoor dat de vetbolletjes in de melk kleiner worden gemaakt en het vet als het ware oplost in de melk. Bij Demeter melk wordt dit niet gedaan en drijven deze vetbolletjes daardoor naar de oppervlakte.

Keurmerk On the way to Planet Proof

On the way to PlanetProof

Melk met het PlanetProof-logo voldoet aan de basisvoorwaarden op het gebied van biodiversiteit, klimaat en dierenwelzijn. Zo mogen de koeien minimaal 120 dagen, 6 uur per dag in de wei, hebben zij genoeg ruimte in de stal en komt het veevoer deels van eigen land. Daarnaast moeten melkveehouders op minimaal één van deze thema’s voldoen aan alle criteria op het hoogste niveau. De ene boer presteert dus beter op biodiversiteit, de ander op klimaat.

Keurmerk Beter Leven

Beter Leven

Dit keurmerk van de Dierenbescherming kent drie varianten: van 1 ster tot en mer 3 sterren.  Melk met 1 ster komt van koeien die minimaal 120 dagen, 6 uur per dag buiten in de wei mogen. Ook maken de boeren gebruik van lokaal voer en bestrijdingsmiddelen met een lage milieubelasting. Verder is er speciale aandacht voor het leven en de natuur op en rondom de boerderij. Denk hierbij aan kruidenrijk grasland waar boerenlandvogels en insecten op af komen. Biologische melk komt in aanmerking voor 3 sterren. Voor deze melk zijn de voorwaarden uitgebreider. Zo mogen deze koeien minimaal 180 dagen per jaar, 8 uur per dag in de wei en hebben ze ruimere ligplekken. Kortom: hoe meer sterren, hoe beter de leefomstandigheden voor de koe.

beter voor koe boer en natuur

Beter voor koe, natuur en boer

Het ‘Beter voor koe, natuur en boBeter voor koe, natuur en boer? Wat betekent dat?er’-keurmerk richt zich specifiek op duurzaamheid in de zuivelproductie, met aandacht voor de koeien, de natuur en de boeren. Het legt bijvoorbeeld eisen op aan het graslandgebruik van melkveehouders, biodiversiteit en weidegang voor koeien.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *