Beter voor koe, natuur en boer? Wat betekent dat?

Op sommige zuivelproducten in de supermarkt staat het logo ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’. Dit keurmerk is ontwikkeld door Albert Heijn in samenwerking met zuivelverwerker Royal A-ware om steeds duurzamere zuivel te produceren, met aandacht voor de dieren, het milieu en de melkveehouders.

beter voor koe boer en natuur

Beter voor koe, natuur en boer

Het ‘Beter voor koe, natuur en boer’-keurmerk richt zich specifiek op duurzaamheid in de zuivelproductie, met aandacht voor de koeien, de natuur en de boeren. Het legt bijvoorbeeld eisen op aan het graslandgebruik van melkveehouders, biodiversiteit en weidegang voor koeien.

Grondgebondenheid belangrijk

Grondgebondenheid en natuurinclusieve landbouw is belangrijk in het programma. Dat betekent dat melkveehouders genoeg eigen grasland moeten hebben voor het aantal koeien dat ze houden. De boeren moeten ook minstens 10% van hun land gebruiken voor kruidenrijk gras. En tussen 1 april en 1 juni mogen ze het gras niet maaien, zodat de vogels beschermd worden. Er zijn geen regels over welke stoffen ze mogen gebruiken om de gewassen te beschermen.

Eisen voor voer

Al het voer voor de melkkoeien moet uit landen van de Europese Unie komen. En de soja die ze gebruiken, moet gecertificeerd zijn. De koeien lopen buiten volgens de richtlijnen van de stichting weidemelk. In de stallen moeten er genoeg ruimte en borstels zijn zodat de koeien zich prettig voelen.

Een onafhankelijk bedrijf controleert of de boeren zich aan deze regels houden.

Een van vele keurmerken

Andere keurmerken kunnen verschillende aspecten van duurzaamheid benadrukken, zoals biologische landbouw, fairtrade-praktijken of het verminderen van schadelijke stoffen. Elk keurmerk heeft zijn eigen set van eisen en criteria waaraan zuivelproducten moeten voldoen om het keurmerk te mogen dragen.

Ze helpen je een bewuste keuze te maken

Het is belangrijk om te weten dat deze keurmerken er zijn om jou als consument te helpen een bewuste keuze te maken. Als je meer wilt weten over de specifieke eisen en criteria van een bepaald keurmerk, kun je altijd op zoek gaan naar meer informatie op de verpakking van het product of op de website van het keurmerk. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke zuivelproducten je wilt kopen en steun je de manier van produceren die jij belangrijk vindt.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *