De meeste mensen drinken biologische melk omdat ze dat belangrijk vinden voor het milieu of voor het welzijn van de koeien. Maar hoe zit het met de voedingswaarde? Is biologische melk gezonder dan normale melk? De voor- en nadelen op een rij.
Is biologische melk gezonder?
Wat is biologische melk?
Biologische melk komt alleen van boerderijen met een speciaal keurmerk. De koeien op deze boerderijen hebben de mogelijkheid om lekker in het weiland te grazen, als de weersomstandigheden dat toelaten. In de wintermaanden of als het heel nat is, kan het bijvoorbeeld niet.
Weidemelk
Overigens geldt dit voor het overgrote merendeel van alle koeien in Nederland. Melk van deze koeien kun je herkennen aan het weidemelklogo op het pak.
Geen kunstmest
Wel echt anders is dat deze koeien alleen biologisch geproduceerd bijvoer krijgen. Er wordt dus geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt. Verder zijn de regels voor antibiotacagebruik voor deze koeien nóg strenger. Alleen als het echt niet anders kan, dan krijgen ze antibiotica. Overigens zit er in ook in ‘gewone’ Nederlandse melk geen antibiotica. Hier wordt heel streng op gecontroleerd.
Biologische melk gezonder?
Maar hoe zit het met de hoofdvraag? Is biologische melk gezonder? Volgens samenwerkende wetenschappers uit Groot-Brittannië, Polen, Noorwegen, Italië, Denemarken, Zwitserland, Griekenland en Turkije zou dat best wel eens kunnen. Zij legden 196 studies naast elkaar en keken daarbij vooral naar de verschillen in voedingswaarde.
Gezonde vetten
Hun conclusie? Biologische melk bevat gemiddeld gezien meer omega-3 en omega-6 vetzuren. ‘Gezonde’ vetten dus. Ook de hoeveelheid ijzer en vitamine E is wat hoger. Maar in normale melk zit dan weer veel meer jodium en iets meer selenium. Deze mineralen zijn heel belangrijk voor het goed functioneren voor je lichaam.
Omega 3
Vooral de iets andere vetten in biologische melk zou het in principe iets gezonder moeten maken. We krijgen in de regel namelijk gemiddeld te weinig omega-3 vetzuren binnen. Dat klinkt heel goed, maar de hoeveelheid van die vetten in een portie melk is relatief klein in vergelijking met bijvoorbeeld een portie zalm of een half handje walnoten. Zoveel meer van die goede vetten krijg je er dus niet door binnen.
Grasgevoerde koeien
Bovendien zijn de verschillen tussen biologische melk en ‘normale’ melk niet in alle landen even groot. In Nederland eten alle koeien vooral gras. Ook als ze het hele jaar door op stal staan. In Amerika krijgen niet-biologische koeien veel meer ander voer, zoals maïs. En vooral dat voer lijkt een sleutelrol te spelen bij de voedingswaarde van melk. Het gras zorgt namelijk vooral voor dat goede vetprofiel van biologische melk.
Jodium in melk
Weidemelk is dus waarschijnlijk net zo goed voor je als biologische melk als het om goede vetten gaat. Biologische melk heeft ook nadelen. En dat zit hem vooral in het lagere jodiumgehalte. Jodium zit niet in zoveel voedingsmiddelen. Melk en andere zuivel is voor veel mensen naast brood (daar zit bakkerszout in met extra jodium) de belangrijkste bron. In ‘normale’ melk zit tot wel 70% meer jodium. Vooral voor zwangere vrouwen is jodium belangrijk voor de ontwikkeling van hun baby.
Conclusie
Is biologische melk gezonder dan normale melk? Wat betreft vetten wel, maar de verschillen zijn maar heel klein. Normale melk bevat aan de andere kan weer meer jodium.
Comments
Interessant artikel!
En waarom bevat ‘normale’ melk meer jodium? Komt dat door het voer (granen, zoals mais)?
Ten 2e waarom wordt normale melk normaal genoemd. Ik vind biologisch normaler dan “normale melk”. Ik zou het industrie melk noemen, of zoiets :-). Stuk duidelijker.
ps Yoghurt bevat een redelijke hoeveelheid jodium. Met 2 kop(jes) zit je boven de ADH.
Boterham met boerenkaas+ kop yoghurt en 2 glazen melk (ik drink dagelijks 2 glazen zelf gebrouwen melk-kefir) en voila voldoende jodium. Daarnaast kan je ook keukenzout gebruiken die extra jodium bevat. Afwisselen met zeezout en je krijgt voldoende mineralen binnen.
Zorg ook dat je voldoende magnesium binnen krijgt anders heeft het geen nut om meer mineralen, jodium naar binnen te werken. Het lichaam bind magnesium aan o.a. andere mineralen om het te kunnen opnemen. Zonder voldoende magnesium lukt dat niet. Supplement noodzakelijk. Vanwege gebruik van kunstmest zit er te weinig magnesium in onze voeding.