Weidemelk is melk van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Het wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt, kwark en kaas. Je herkent ze aan het weidemelklogo.
Wat is weidemelk?
Aan welke voorwaarden moet weidemelk voldoen?
Alleen zuivelproducten die zijn gemaakt van de melk van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei staan mag het weidemelklogo dragen. Zuivelbedrijven halen de weidemelk met een aparte melkauto op en verwerken deze gescheiden van andere melk in de fabriek. Melk die niet gescheiden wordt opgehaald kan niet worden verwerkt als weidemelk.
Is weidemelk anders van samenstelling?
Nee. Het verschil in samenstelling tussen weidemelk en zogenoemde ‘stalmelk’ is verwaarloosbaar. In de stal eten koeien namelijk ook gras (gemaaid gras) en ander ruwvoer. Hetzelfde rantsoen dus als koeien die vaak in de wei lopen.
Is weidemelk hetzelfde als biologische melk?
Nee. Ook biologische koeien lopen zoveel mogelijk in de wei. Maar daarnaast krijgen ze alleen biologisch geproduceerd bijvoer krijgen. Er wordt dus geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt. Verder zijn de regels voor antibiotacagebruik voor deze koeien nóg strenger. Alleen als het echt niet anders kan, dan krijgen ze antibiotica. Overigens zit er in ook in ‘gewone’ Nederlandse melk geen antibiotica. Hier wordt heel streng op gecontroleerd.
Waarom is niet alle melk in Nederland weidemelk?
Tot een paar jaar geleden kozen boeren met veel koeien wat vaker voor zogenaamd ‘opstallen’. De belangrijkste reden daarvoor is om betere controle te hebben over de bedrijfsresultaten. Uiteindelijk is iedereen het er over eens dat koeien die in de wei lopen beter hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Al maakt het voor het welzijn van de koe volgens onderzoekers niet veel uit of een koe in een moderne stal staat of in de wei. Maar koeien zijn van nature wel graasdieren. Als ze buiten lopen, hebben ze ook iets minder last van ziektes en ontstekingen.
Hoeveel koeien maken weidemelk?
In Nederland lopen meer dan een miljoen melkkoeien van voorjaar tot najaar in de wei. En dat aantal neemt elk jaar toe. Bij de meeste melkveehouders die hun koeien in de wei laten lopen, staan ze nog veel langer buiten. Bij een kwart ervan zijn de koeien zelfs dag en nacht buiten.
Comments
Schmutz
Heb geen last van lactose bij deze melk. Ook bij ijs van deze melk gemaakt, veelal softijs, geen last nadien.
Loopt een biologische koe wel minimaal meer dan 6 uur op 120 dagen buiten? Tenslotte is 6 uur op 120 dagen slechts 1/12 van de tijd