Zuivelindustrie loopt voor in groene energie

De zuivelindustrie in Nederland koopt meer dan driekwart van de stroom groen in. Daarmee lopen ze voor op afspraken die de overheid met het bedrijfsleven heeft gemaakt.

groene energie

Klimaatneutraal

Gezamenlijk wil de zuivelindustrie in Nederland het liefst helemaal klimaatneutraal produceren in de toekomst. Zover is het nog niet, maar melkveehouders en de zuivelfabrieken werken wel hard aan verbetering. Onder andere door te investeren in groene energie.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op het dak van de stallen, windmolens aan de rand van de weide en mestvergisters in de stal zijn melkveehouders naast producent van melk ook vaak al groene energieleverancier.

Energie besparen

En in de fabrieken waar de melk wordt verwerkt tot yoghurt, vla, melkpoeder, kaas en andere zuivelproducten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van slimme manieren om energie te besparen en zelfs op te wekken.

76% groene energie

Als geheel koopt de zuivelindustrie 76% van haar stroom groen in. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zuivel Organisatie, Nederland ICT, Vereniging Hogescholen en RVO.nl. In 2015 was 5,4 PJ elektriciteit (PetaJoule = Joule met 15 nullen) van de verbruikte 7,1 PJ elektriciteit duurzaam. Met de aankoop van groene energie heeft de zuivelindustrie de energie-efficiëntie doelen van 2020 (namelijk 30% efficiëntie winst ten opzichte van 2005) van de afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven (het MJA3 Convenant) nu al ruimschoots gehaald.

 

 


Comments

  1. er word helemaal geen soja gevoerd in de melkveehouderij maar sojaschroot, dit is een afval product wat ontstaat bij oliewinning uit de sojaboon.
    sojaolie word gebruikt voor menselijke consumptie en het afval mag de
    melkveehouderij opruimen.

  2. Vele roepen maar wat, weinige hebben zich echt verdiept,
    Het mest probleem is ontstaan omdat hier via de humane industrie, Unilever, Suiker industrie, Cargill, Avebe melk verwerkers enz. enz. … Veel restproducten maatschappelijk verantwoord moet worden afgezet. Dit zijn deze industrie verplicht. Deze grote internationale bedrijven zijn hier grote werkgevers.
    Voor het verantwoord afzetten van deze voor menselijke consumptie waarde loze producten kunnen alleen tot waarden gebracht worden via de Nederlandse veestapel.
    Omdat Nederland veel vee heeft en de oppervlakte die beschikbaar is voor de veehouderij en de voedselproductie is er volgens de politiek een probleem met mest maar volgens mij zouden de boven genoemde grote spelers in de wereld deze verantwoording niet zomaar moge afschuiven op de individuele boer.
    De politiek weet dit maar durft dit niet uit te spreken. Want veel van deze bedrijven bieden oud politiekers een prachtige baan aan.na hun carrière in de 2de kamer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *