Biologisch-dynamische melk en zuivel, wat is dat precies?

Biologisch-dynamische melk en zuivel. Dat hoor je steeds vaker en ook de vraag naar deze producten neemt toe. Maar wat is biologisch-dynamische melk, yoghurt, kaas en kwark nu eigenlijk? We zetten de feiten op een rij.

biologisch-dynamische melk en zuivel

Oorsprong biologisch-dynamisch in antroposofie

Biologisch-dynamisch, ook wel biodynamisch genoemd, is de oudste biologische landbouwmethode. Deze methode komt voort uit de antroposofie, een levensvisie die Rudolf Steiner begin twintigste eeuw in Duitsland ontwikkelde. Volgens het Voedingscentrum is het uitgangspunt van biologisch-dynamisch een ‘samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos’. Met andere woorden: een holistische kijk op de natuur en het boerderijleven.

Biologisch-dynamisch gaat stapje verder dan biologisch

Respectvol omgaan met natuur, mens en dier, dat is het idee achter biologische landbouw. Dit betekent onder andere dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt. En dat dieren meer (buiten)ruimte hebben. Het begrip ‘biologisch-dynamisch’ gaat nog een stapje verder, met striktere eisen als het gaat om dierenwelzijn en duurzaamheid. Zo werken biodynamische boeren bijvoorbeeld zoveel mogelijk met een gesloten kringloop.

Je herkent biologisch-dynamisch aan Demeter-logo

Melk van biologisch-dynamische koeien herken je aan het Demeter-logo. Dit keurmerk houdt in dat de koeien voor minstens 80 procent voer uit eigen bedrijf krijgen. Al het voer moet bovendien biologisch zijn. Daarnaast worden de koeien niet onthoornd en hebben ze meer ruimte in de wei. Op een biologisch-dynamische boerderij geldt namelijk een maximum van twee koeien per hectare. En die koeien lopen minsten 180 dagen per jaar buiten in de wei.

Biologisch-dynamische melk niet gehomogeniseerd

Goed om te weten is dat op Demeter-melk een klein laagje vet kan ontstaan. Dit komt doordat deze melk in de fabriek niet is gehomogeniseerd. Dat filterproces zorgt ervoor dat de vetbolletjes in de melk kleiner worden gemaakt, waardoor het vet als het ware oplost in de melk. Omdat dit proces bij Demeter-melk niet plaatsvindt, drijven de vetbolletjes in deze melk naar de oppervlakte. Voor fabrikanten staat het roomlaagje symbool voor de zuiverheid en minimale bewerking van de melk.  

De natuur als verbonden geheel

Conclusie: biologisch-dynamische zuivel komt voort uit een diepgewortelde visie op landbouw en voeding. Boeren die volgens deze methode werken zien de natuur als een verbonden geheel. Daarbij streven ze naar een zo onbewerkt mogelijk eindproduct. Een mooi idee om over na te denken als je deze melk, yoghurt of kwark koopt. Zuivel met het Demeter-keurmerk vind je naast biologische speciaalzaken in steeds meer supermarkten.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *