4 redenen waarom biologische melk duurder is

biologische melk duurder

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor biologische melk. Voor het milieu, voor het welzijn van de koeien, of omdat je gelooft dat het gezonder is. Maar zeker niet omdat het goedkoper is. Maar waarom is biologische melk duurder? 4 redenen.

1. Er zijn ‘te weinig’ bioboeren

De vraag naar biologische melk is hoog en het aanbod is relatief laag. Die simpele economische wet is de belangrijkste oorzaak dat biologische melk duurder is dan ‘normale melk’. Om de prijs te laten dalen, hebben we meer biologische boeren nodig.

2. Overstappen is moeilijk

Honderden Nederlandse melkveehouders willen die overstap wel maken. Maar dat is best ingewikkeld. Je krijgt pas biologische melk als koeien ook biologisch gras en voer eten. En het duurt twee jaar voordat kunstmest en pesticiden uit grasland is verdwenen. Zo lang duurt de overstap dus op zijn minst. Het aanbod aan biologische melk neemt dus maar heel langzaam toe.

3. Biologisch voer is duurder

Alle koeien staan in de wintermaanden op stal omdat het gras in de wei dan niet groeit. In die tijd krijgen ze ander voer: een mengsel van gras, maïs, granen, bierborstel en soja. De biologische varianten daarvan zijn een stuk duurder. Dat zie je terug in de prijs van het eindproduct.

4. Biologisch gras groeit minder snel

Zonder kunstmest groeit gras een stuk langzamer. Tot wel 40% trager. Dat betekent dus minder gras in de wei voor de koeien. Meer grasland kopen is vaak geen optie. Dus verkopen boeren in de overgang naar een biologische bedrijfsvoering een deel van hun koeien. Met minder koeien produceert een boerderij ook minder melk, waardoor het aanbod nog steeds niet snel toeneemt.

Conclusie

Het aanbod in biologische melk is in verhouding laag. En omdat overstappen best ingewikkeld en duur is voor een boer, zal dat voorlopig nog wel zo blijven. Is dat erg? Biologische melk is wat beter voor het milieu en in biologische melk zitten net wat meer goede voedingstoffen dan in ‘normale’ melk. Als je dat belangrijk vindt, dan is die iets hogere prijs het best wel waard.


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *