Minder methaan door zeewier in koeienvoer?

Koeien maken melk en dat is geweldig. Maar daarbij produceren ze ook wat anders: methaan, een broeikasgas. Dankzij een Canadese boer ontdekten onderzoekers dat zeewier in koeienvoer de methaanuitstoot flink verlaagd.

zeewier in koeienvoer

Methaan en koeien

Melk maken van gras is een flinke klus voor koeien. Het proces van verteren is complex en daarbij komt dus ook een schadelijk gas vrij. Methaan is een broeikasgas en wetenschappers en melkveehouders werken al jaren om de uitstoot van dat gas door koeien naar beneden te brengen met slim koeienvoer.

Kostenbesparing

Opvallend genoeg was de Canadese Boer Joe Dorgan daar helemaal niet mee bezig toen hij tien jaar geleden zijn koeien het zeewier van nabijgelegen stranden begon te geven. Zeewier in koeienvoer, dus. Hij zag het vooral als kostenbesparing voor zijn melkveebedrijf op Prins Edwardeiland bij Nova Scotia. Dat zeewier goed was voor koeien wist hij wel. EenĀ mengsel van zeewieren en andere planten die aan de kust groeien, werd daar van oudsher gebruikt als veevoer.

Zeewier in koeienvoer

De mix vanziiwieren bracht Dorgan zelf op de markt. En die mix bleek ook heel goed om de uitstoot van methaan in te perken. Dat ontdekten onderzoek van de nabijgelegen Dalhousie Universiteit. Door koeien het zeewiermengsel te geven, nam de methaanuitstoot af met twintig procent.

Methaanuitstoot naar nul

Op de universiteit onderzochten ze vervolgens veertig andere zeewiersoorten en kwam uiteindelijk uit bij een rood zeewier: asparagopsis taxiformis. Dit zeewier zorgde er volgens de onderzoekers zelfs voor dat de methaanuitstoot tot bijna nul werd teruggebracht.

Zeewier voor alle koeien?

Alle koeien dus aan het zeewier? Zover is het nog niet. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of het zeewier niet op een andere manier nadelen met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor de gezondheid van de koeien zelf en wat het effect is op lange termijn. Bovendien duurt de ontwikkeling van het voer ook nog een jaar of vijf.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *