Care for milk: aardewerk van melkafval

Ontwerper Ekaterina Semenova gebruikt melkafval om aardewerk te glazuren. Dat maakt haar keramiek niet alleen erg mooi, maar ook volledig waterdicht én duurzaam. Melk is namelijk een milieuvriendelijker alternatief voor chemisch glazuur.

care for milk aardewerk van melkafval

Onderzoek naar Nederlandse melkcultuur

Ekaterina Semenova is een Russische ontwerper die woont en werkt in Amsterdam. Na haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven liep ze stage bij Ikea. Voor haar eindwerkstuk deed ze onderzoek naar de Nederlandse cultuur en zo kwam ze uit bij de geschiedenis van de melkindustrie. Haar belangstelling was direct gewekt, niet in de laatste plaats omdat Nederland de hoogste melkproductie ter wereld heeft.

Experimenteren met melkafval

Maar we gooien ook veel melk weg. Denk aan zure melk of melk die een koe produceert wanneer ze ziek is. Van dat melkafval hergebruiken we maar twintig procent. Dit bracht Semenova op een idee: kun je deze melkresten niet gebruiken voor het maken van design? Ze zamelde melkrestanten in bij mensen in haar omgeving en sloeg aan het experimenteren. Op advies van oude Russische ambachtslieden paste ze het melkafval toe op keramiek.

Keramiek met melkglazuur

Door aardewerk in melk te dopen, verschijnen er na het bakken zijdeachtige tinten bruin. De kleur van het glazuur verschilt, afhankelijk van het vet- en suikergehalte van de melk. Melksuikers karameliseren tijdens het bakken van keramiek. Hoe meer suiker, hoe donkerder het glazuur. Biest, de eerste melk die een koe geeft na de geboorte van een kalfje, bevat veel vet en geeft een mooie, dikke laag. De ontwerper experimenteerde ook met kwark en yoghurt.

Meer respect voor melk

Het resultaat is een duurzame keramiekcollectie, Care for Milk. Doordat het aardewerk de melk ook echt opneemt, is het keramiek duurzaam én volledig waterproof. Een mooi alternatief voor chemisch glazuur. Met haar project hoopt Semenova te bereiken dat mensen meer waardering krijgen voor melk als ingrediënt. Want hoewel we melk vaak als iets vanzelfsprekends beschouwen, is het in haar ogen een kostbaar goed.

Afval bestaat niet

Wist je dat je trouwens dat je nog veel meer kunt doen met melkafval? Kleding maken bijvoorbeeld, van melkvezels als milieuvriendelijk alternatief voor katoen, of hippe sneakers van melkvilt. Zelfs koeienpoep krijgt een nieuw leven als kleding en kaasafval blijkt een mooie grondstof voor het produceren van biogas. Al deze innovatieve ontwerpen en ideeën dragen bij aan een circulaire economie waarin afval niet meer bestaat.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *