Kaas is natuurlijk vooral lekker om te eten, maar wist je dat het ook een rol kan spelen bij de productie van groene energie? Wei, een bijproduct van kaas, wordt in verschillende landen omgetoverd tot biogas.
Steeds vaker biogas uit kaasafval
Biogas uit kaasafval
Ooit gehoord van Yorkshire Wensleydale cheese? Dit is een witte, kruimelige kaas uit Engeland die al in de twaalfde eeuw werd gemaakt door cisterciënzer monniken. Deze kaas is erg geliefd, maar produceert ook afval. Daar heeft de producent, Wensleydale Creamery, iets op gevonden. Het bedrijf gaat wei, een bijproduct van de kaas, leveren aan een lokale biogasfabriek. Deze fabriek gebruikt ook al ijsafval om gas te produceren en nu dus ook biogas uit kaasafval.
Energie voor 1500 huizen per jaar
Het gas uit de wei zal volgens het bedrijf zo’n 10.000 megawatt thermische energie genereren, is de verwachting. Dat is genoeg om 800 huizen per jaar te verwarmen! Een andere kaasmaker, First Milk uit Cumbria, in het noordwesten van Engeland, heeft zijn eigen fabriek om van wei biogas te produceren. Ook kaasland Frankrijk heeft een op kaas gestookte elektriciteitscentrale. Die voorziet 1.500 huizen in Albertville, een stad in de Alpen, van groene energie.
Duurzame oplossing voor kaasafval
Engeland en Frankrijk staan hierin niet alleen in het maken van biogas uit kaasafval: landen als Italië, Canada, Mexico, Amerika en Nieuw-Zeeland maken op vergelijkbare wijze biogas van wei uit kaas. Onderzoekers in Argentinië – nog een belangrijke kaasproducent – ontwikkelden een proces voor het maken van bio-ethanol (milieuvriendelijke brandstof) uit kaas. Naar schatting genereert de Argentijnse kaasindustrie jaarlijks negen miljoen ton wei, waarvan twee derde wordt weggegooid.
Prince Charles is fan van brandstof gemaakt van oude kaas en wijn…
Koninklijke brandstof
Kaasenergie heeft dus veel potentie en niemand minder dan Prins Charles is fan. Zijn Aston Martin zou, volgens Britse media, zelfs zijn aangepast om te rijden op biobrandstof die kan worden gegenereerd uit overgebleven kaas en wijn. De koninklijke brandstof wordt geleverd door Green Fuels. Deze Britse onderneming heeft naar eigen zeggen biodieselfabrieken geïnstalleerd in meer dan vijftig landen.
Hollandse kaas produceert weinig afval
Amerika is op dit moment de grootste producent van biobrandstoffen ter wereld. Dit gaat voornamelijk om bio-ethanol uit maïs. Nederland scoort ook niet slecht en staat op de negende plek. Toch zijn Nederlandse kaasfabrikanten niet zo happig op deze manier van elektriciteit opwekken. Voor alle Hollandse kazen zijn er nauwelijks restproducten. De wei wordt namelijk gebruikt als ingrediënt voor voedingsmiddelen, zoals babypoeder, en medicijnen.