Bedorven melk: hoe herken je dat?

Tweederde van Nederlanders gebruikt wel eens melk die ‘over de datum is’. Meestal zonder problemen. Maar helaas soms ook niet. Wat zijn de gevaren en hoe herken je bedorven melk?

bedorven melk of zure melk gedronken

Soms weet je het gewoon. Het pak melk staat bol, de THT-datum is al een week overschreden en als je de melk uitschenkt in de spoelbak van je keuken dan klotsen er dikke klonten uit. Duidelijk: die zure melk kun je niet meer drinken.

Wat betekent Tenminste Houdbaar Tot?

Maar wat nu als het niet zo duidelijk is? Als de melk volgens de datum op het pak eergisteren nog goed was? Twee derde van de Nederlanders gebruikt deze melk dan nog vaak.  En vaak kan dat ook prima. De houdbaarheidsdatum zorgt bij veel mensen voor verwarring. Op zuivel staat vaak een THT-datum: Tenminste Houdbaar Tot. Dit betekent dat het product tot op die datum, mits koel bewaard, gegarandeerd een optimale kwaliteit heeft. In bijna alle gevallen is zuivel na die datum ook nog goed. Dan doe je er wel goed aan om op te letten! Doorloop deze drie stappen.

1. Kijk

Gebruik je gezonde verstand en dat begint met kijken. Is de houdbaarheidsdatum al heel lang geleden overschreden en staat het pak bol? Of is de melk klonterig bij het uitschenken? Dat zijn tekenen dat de melk zuur is geworden en je hem beter niet meer kunt gebruiken. Zure melk is niet per definitie slecht (je wordt er meestal niet ziek van), maar lekker is anders. De klonten worden overigens veroorzaakt door een bacterie: lactobacillus cereus. Ook niet heel schadelijk.

2. Ruik

Is de geur van de melk muf of zuur? Dan is de kans groot dat de melk niet meer goed is. Die typische muffe geur wordt vaak veroorzaakt door de pseudomonas bacterie. Niet heel schadelijk, maar wel smaakbepalend. En niet op de goede manier…

3. Proef

Heeft de melk de eerste twee testen met succes doorstaan? Dan is het tijd om de melk te proeven. Maak je niet druk: in melk zitten zelden heel schadelijke bacteriën. Neem een klein slokje en proef of de melk nog goed smaakt. Is het zuur? Dat is een teken dat bacteriën in de melk aan het werk zijn en de melk niet meer geschikt is voor consumptie.

Gevaren bedorven melk

Alle melk in de supermarkt is korte tijd verhit geweest om bacteriën onschadelijk te maken. Er zitten dan nog wel wat bacteriën in de melk, maar die groeien bijna niet als je de melk koel bewaard (tussen 4-7 graden Celsius). Melk die over de datum is maar wel altijd gekoeld, zal dus minder snel echt bederven.

Ongekoeld

Na verloop van tijd, en zeker als de melk geopend en ongekoeld is bewaard, wordt melk wel gevoelig voor die bacteriegroei. In grote hoeveelheden kunnen deze bacteriën zorgen voor maag en darmklachten.

Zure melk gedronken?

Heb je per ongeluk toch bedorven melk gedronken? Maak je niet te veel zorgen. Door de ‘verkeerde’ smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.

Let op: rauwe melk

Naast gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk uit de supermarkt is er ook nog rauwe melk. Dit is melk die je soms gewoon bij de boer kunt kopen. Rauwe melk kan heel lekker zijn (het smaakt vaak lekker romig), maar hier kunnen wel schadelijke bacteriën inzitten. Bij verse rauwe melk is het aantal van deze bacteriën vaak te laag om je ziek te maken. Maar dit type melk kan wel sneller bederven en hier kun je dus ook sneller ziek van worden. Extra opletten dus!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *