Bedorven melk: hoe herken je dat?

Tweederde van Nederlanders gebruikt wel eens melk die ‘over de datum is’. Meestal zonder problemen. Maar helaas soms ook niet. Wat zijn de gevaren en hoe herken je bedorven melk?

bedorven melk of zure melk gedronken

Echt bedorven melk? Niet doen!

Soms weet je het gewoon. Het pak melk staat bol, de THT-datum is al een week overschreden en als je de melk uitschenkt in de spoelbak van je keuken dan klotsen er dikke klonten uit. Duidelijk: die melk over de datum kun je niet meer drinken.

Wat als Tenminste Houdbaar Tot voorbij is?

Op zuivel staat vaak een THT-datum: Tenminste Houdbaar Tot. Dit betekent dat het product tot op die datum, mits koel bewaard, gegarandeerd een optimale kwaliteit heeft. In bijna alle gevallen is zuivel na die datum ook nog goed. Twee derde van de Nederlanders gebruikt deze melk over de datum dan nog vaak.  En vaak kan dat ook prima.

Maar let wel goed op! Want het kan ook goed mis zijn! Doorloop deze drie stappen bij melk die over de datum is.

1. Kijk

Gebruik je gezonde verstand en dat begint met kijken. Is de houdbaarheidsdatum al heel lang geleden overschreden en staat het pak bol? Of is de melk klonterig bij het uitschenken? Dat zijn tekenen dat de melk zuur is geworden en je hem beter niet meer kunt gebruiken. Zure melk is niet per definitie bedorven (je wordt er meestal niet ziek van), maar lekker is anders. De klonten worden overigens veroorzaakt door een bacterie: bacillus cereus. Ook niet heel schadelijk.

2. Ruik

Is de geur van de melk muf of zuur? Dan is de kans groot dat de melk niet meer goed is. Die typische muffe geur wordt vaak veroorzaakt door de pseudomonas bacterie. Niet heel schadelijk, maar wel smaakbepalend. En niet op de goede manier…

3. Proef

Heeft de melk de eerste twee testen met succes doorstaan? Dan is het tijd om de melk te proeven. Maak je niet druk: in melk zitten zelden heel schadelijke bacteriën. Neem een klein slokje en proef of de melk nog goed smaakt. Is het zuur? Dat is een teken dat bacteriën in de melk aan het werk zijn en de melk niet meer geschikt is voor consumptie.

De gevaren van bedorven melk

Bedorven melk is gelukkig niet snel heel schadelijk. Alle melk in de supermarkt is korte tijd verhit geweest om bacteriën onschadelijk te maken. Er zitten dan nog wel wat bacteriën in de melk, maar die groeien bijna niet als je de melk koel bewaard (tussen 4-7 graden Celsius). Melk die over de datum is maar wel altijd gekoeld, zal dus minder snel echt bederven. Door de temperatuur van je koelkast kouder te zetten, kun je het risico op bedorven melk nog kleiner maken.

Gekoelde melk zal niet snel echt bederven

Ongekoeld bewaard? Opletten!

Na verloop van tijd, en zeker als de melk geopend en ongekoeld is bewaard, wordt melk wel gevoelig voor die bacteriegroei. In grote hoeveelheden kunnen deze bacteriën zorgen voor maag en darmklachten.

Bedorven melk gedronken?

Heb je per ongeluk toch bedorven melk gedronken? Maak je niet te veel zorgen. Door de ‘verkeerde’ smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.

Door de ‘verkeerde’ smaak zal je niet snel veel echt bedorven melk opdrinken

Extra opletten: rauwe melk

Naast gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk uit de supermarkt is er ook nog rauwe melk. Dit is melk die je soms gewoon bij de boer kunt kopen. Rauwe melk kan heel lekker zijn (het smaakt vaak lekker romig), maar hier kunnen wel schadelijke bacteriën inzitten. Bij verse rauwe melk is het aantal van deze bacteriën vaak te laag om je ziek te maken. Maar dit type melk kan wel sneller bederven en hier kun je dus ook sneller ziek van worden. Extra opletten dus!

Langer bewaren? Melk invriezen

Wil je melk langer bewaren? Dan kun het ook invriezen. Lees dan wel even deze drie tips voor het invriezen van melk en wat daarbij komt kijken?

Melk van de toekomst

Bedorven melk is over een aantal jaar misschien verleden tijd. In 2016 ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers melk die tot wel 10 weken houdbaar is. Door de melk voor minimaal twee seconden te verhitten tot 138 graden Celsius en vervolgens steriel te verpakken, kan de melk maandenlang ongekoeld houdbaar. Helaas is het product nog niet in de Nederlandse supermarkten te vinden, maar wie weet zorgt deze uitvinding voor een melkrevolutie.


Comments

  1. Ik maak paneer (witte kaas zonder fermentatie) van verse gepasteuriseerde melk en verzuurde wei. Maar nu zaten door het warme weer ook slierten slijm in de verzuurde wei.. Dat komt vast door melkresten in de wei!. De paneer- kaas is gemaakt en de wei is er uit geperst. Maar kan ik die kaas nog wel eten?? Ik weet nl. niet welke bacteriën, slijmslierten in wei veroorzaken,

    1. Post
      Author

      Hoi Lucy, het is onmogelijk om te zeggen of die slierten in de verzuurde wei micro-organismen zijn of melkresten. Dat zou onderzocht moeten worden maar er wordt ook gezegd dat er slierten in zaten door het warme weer; dat wijst op bederf en bacteriegroei. Dat is echt niet goed. Weggooien dus.

  2. De Lactobacillus Cereus ken ik niet. Ik dacht dat de Bacillus Cereus bacterie (Bacillus = dus ook een sporevormende) wel gifvormend (voedselvergiftiging) is. Deze bacterie overleeft als spore “weleens”in gepasteuriseerde melk, en kan bij koelkasttemperaturen een langzame uitgroei hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *