Revolutionair: kleding van koeienpoep

Koeienmest is geen probleem, maar juist een oplossing! Dat is de boodschap van de Eindhovense designer en ondernemer Jalila Essaïdi. Zij gebruikt koeienpoep als grondstof voor bioplastic, biotextiel en biopapier.

koeienpop als grondstof

Koeienmest hergebruiken

In Nederland zijn al heel veel initiatieven om koeienmest te hergebruiken. Bijvoorbeeld door er hoogwaardige kunstmest van te maken of door het om te zetten in biogas. Maar Jalila wilde er nog meer mee doen. Koeienpoep als grondstof voor de maakindustrie.

Vezels uit onverteerd gras

Mest is voor een groot deel natuurlijk afval. En net zoals we nu ook al plastic, glas, papier en ander afval kunnen hergebruiken, zo keek Jalila naar koeienpoep. Daar zitten namelijk ook vezels in, afkomstig uit onverteerde grassprieten.

Kleding van koeienpoep: Mestic

Met een chemisch proces worden die vezels uit de mest gehaald. Wat overblijft is een witte grondstof. Ideaal voor de productie van bioplastic, biotextiel en biopapier. Er zijn al hoesjes voor mobieltjes van gemaakt, boeken en kleding van koeienpoep. Allemaal onder de naam Mestic.

Bulletproof skin

Jalila is al wereldberoemd in de designwereld om een andere revolutionaire vinding. Ze ontwikkelde ‘Bulletproof Skin’: een stuk mensenhuid waar spinnenzijde door gekweekt is.

Mest is goud waard

Dat project was leuk en interessant, maar met Mestic wil Jalila echt de wereld blijvend veranderen. Mest is goud waard, vindt ze. En met haar vinding wil ze een bijdrage leven aan de circulaire economie. Net zoals alles in de natuur in evenwicht is, zou het ook in de economie moeten zijn. Alle energie die je erin stopt, moet je er op een andere manier weer uithalen. Boeren produceren met hun koeien dan niet alleen voedsel, maar ook energie en grondstoffen voor een heel scala aan producten.

Enorme boost in 2018

Tot het voorjaar van 2018 paste Jalila het idee alleen op kleine schaal toe. Maar eind mei kreeg Mestic een enorme boost doordat haar idee een van de winnaars werd van de Chivas Venture, een internationale competitie voor startups met innovatieve en duurzame plannen. Ze kreeg 170.000 euro, dat ze gaat gebruiken om met meer boeren samen te gaan werken.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *