Mode van melk

Mode van melk

Zure melk? Maak er een jurk van! Het kan echt, bewijst de Duitse biochemicus en ontwerper Anke Domaske. Zij maakt kleding van melk – zonder chemicaliën. Ideaal voor mensen met een huidallergie.

Daarnaast is het natuurlijk de perfecte oplossing voor de vele liters melk die we jaarlijks weggooien omdat hij zuur is geworden. Anke maakt de textielvezels van water en proteïnen uit zure melk. Dit wordt gemengd en tot een deeg gekneed. Dat gaat door een machine met spuitgaatjes, waarna er slierten textielvezel uitkomen. Dan is het nog een kwestie van weven en naaien. De kleding voelt trouwens aan als zijde, maar kan gewoon in de wasmachine.

Goed voor de huid

De melkstof is niet alleen lekker zacht, maar ook goed voor je huid. De proteïnen bevatten aminozuren. Die zijn antibacterieel en gaan veroudering tegen. Ook is melk op je huid goed voor je bloedsomloop en helpt hij bij het regelen van je lichaamstemperatuur.

Anke ontdekte dit allemaal toen haar stiefvader huidproblemen kreeg. Na twee jaar onderzoek in haar laboratorium had ze de perfecte stof uitgevonden. Het produceren van textiel uit melk heeft nog een voordeel: er is veel minder water nodig. Een kilo katoen maken, kost 20.000 liter water. Voor een kilo melkstof is maar twee liter nodig.

Thuis kun je natuurlijk geen stof maken van een zure melk, maar wel meikaas!

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *