Afvallen met yoghurt of kwark, zo werkt het

Het internet staat vol met verhalen over afvallen met yoghurt of kwark. Als je wilt afvallen dan zijn vooral deze twee zuivelproducten blijkbaar je beste vriend. Er zit zeker een kern van waarheid in. Maar hoe werkt dat dan? En welke soort moet je kiezen?

afvallen met yoghurt of kwark

Afvallen met yoghurt of kwark

Eerst even wat achtergrond. Als je wilt afvallen dan moet je meer calorieën verbranden dan je inneemt. Dat klinkt heel simpel. Maar zoals je ongetwijfeld uit ervaring weet: zo makkelijk is dat helemaal niet. Toch kunnen yoghurt, kwark en bijvoorbeeld skyr je het een stukje makkelijker maken. Hoe? Om goed uit te leggen hoe je kunt afvallen met skyr, yoghurt of kwark, moeten we eerst terug in de tijd.

Zoet en vet vinden we van nature het allerlekkerste

Wij mensen stammen af van voorouders die duizenden jaren lang in schaarste leefden. Onze verre overgrootouders moesten keihard werken (en rennen en zoeken) om genoeg voedsel binnen te krijgen. Door de vele jaren heen zijn we daardoor zo geprogrammeerd geraakt dat we voedsel met veel calorieën het allerlekkerste vinden. En dat voedsel is vaak zoet én vet.

Moeilijk te weerstaan in wereld vol verleidingen

Inmiddels wonen we in hele luxe wereld vol verleidingen en staat je supermarkt vol met goedkoop én lekkere etenswaren. En daar loop je dan met je ingebakken voorliefde voor zoet én vet… Overgewicht is dus zeker geen zwakheid. Het is een logisch gevolg van onze moderne omgeving.

Yoghurt en kwark zitten vol proteïne (eiwitten) en die geven je een “vol” gevoel, waardoor je minder trek krijgt in andere dingen.

De truc: trek bedwingen

Als je wilt afvallen, dan moet je dus sterk in je schoenen staan. Je kunt calorieën gaan tellen, een crashdieet volgen of als een gek gaan sporten. Het zal je allemaal in mindere of meerdere mate gaan helpen, maar succesvol afvallen blijkt vooral een kwestie te zijn van het onder controle krijgen van je trek. En nu komen we dus uit bij afvallen met skyr, yoghurt of kwark.

Yoghurt of kwark werken verzadigend

Hoe werkt dat dan? Yoghurt en kwark zitten vol hoogwaardige eiwitten. Dat zijn bouwstoffen voor je lichaam. In kwark zitten net wat meer eiwitten dan in yoghurt. Maar ze hebben ook een ander voordeel: ze werken verzadigend. En dat geldt voor alle gezonde voeding waar je van afvalt. Alle groenten zitten bijvoorbeeld ook vol goede voedingstoffen en vezels en bevatten toch relatief weinig calorieën.

Weinig calorieën, veel voedingstoffen

Bij ‘echte’ dikmakers is het juist andersom. In een glas frisdrank zitten geen vitaminen, mineralen of voedingsvezels, maar juist wel veel calorieën. Hetzelfde geldt voor chips. Als je wilt afvallen, doe je er dus goed aan om vooral eten en drinken te nemen die je veel voedingstoffen bieden, maar juist weinig calorieën.

Magere of volle yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark passen prima in dat plaatje. Maar let op: dan moet je wel kiezen voor de varianten zonder toegevoegde suikers of andere smaakjes. Kwarktaart is bijvoorbeeld wel heel lekker en redelijk licht, maar kies er niet te vaak voor. Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft. Ook vet heeft dat effect.

Yoghurt dieet of kwark dieet, goed idee?

Er zijn ook echte “yoghurt diëten”. Soms waarbij je zelfs alleen nog maar yoghurt eet. Er is zelfs ook een melkdieet. Op deze website zijn we heel pro-zuivel, maar zo’n extreem dieet gaat zelfs ons veel te ver. Yoghurt is lekker en goed voor je, maar je hebt wel meer voeding nodig om gezond te blijven. In elk geval genoeg groente (minimaal 200 gram per dag) en fruit (ook minimaal 200 gram per dag), volkoren producten en water, thee of koffie. Wil je meer weten over gezonde voeding, lees dan ook vooral dit artikel over de richtlijnen gezonde voeding.


Comments

 1. Eet al zes weken een ontbijt met yoghurt ,en wanneer ik na de middag een klein hongertje krijg eet ik een potje skyr,heel lekker en inderdaad het geeft een voldaan gevoel .Eet nog maar de helft brood en aardappelen en ben op die manier al zes kilo kwijt,dit dieet is gemakkelijk vol te houden omdat ik nog alles eet wat ik wil,alleen in mindere mate,één blokje pure chocolade in plaats van een een halve tablet.

 2. ja klopt je eet inderdaad de helft wat je normaal eet heb ook minder trek sinds ik meer magere kwark eet ben 4 kilo afgevallen kan heel snel gaan maar ik kijk wel uit voor het jo jo effect ik hou deze levensstijl aan ben gek op yoghurt en kwark zonder de smaakjes ik mag van mezelf alleen op zaterdag wat kwark met een smaakje en ik neem.pasr keer per dag fruit en eet wel gewoon warme maaltijd je moet wel vitaminen binnen krijgen maar dit hou ik de rest van mijn leven wel vol

 3. Yoghurt of kwark is prima. Er zijn nu ook wat namaak middelen, van soja e d , maar de voedingswaarde van zuivel is wonderbaarlijk. Je ziet nu ook veel meer gebroken benen armen heupen enz. Veel tekorten zijn er nu helaaste zien bij mensen. Nederland is het land van zuivel, daarom waren “Hollanders”ook altijd vrij lang. Dat zei men in t buitenland altijd. Omdat nu ,voor wat voor reden ook ,zuivel in de verdomhoek zit, gaan de regenwouden eraan (soja) en gaan wij eraan. Gewoon zoals 50 jaar geleden; schoolmelk op de lagere school, soms ook chocolade melk. Het was altijd een gezonde oppepper voor de kinderen. Vegetariërs (ik ben t zelf ook geweest totdat mn haar uitviel,ijzertekort B12 tekort kreeg, en op t laatst crohn kreeg) kunnen gewoon melk drinken vind ik, daar hoef je geen dier voor te doden. En die onzinverhalen dat t alleen voor baby s is, en kalveren : al eeuwen had men een geit of koe waar men melk van kreeg, kaas maakte , en de yoghurt is uitgevonden. 10 tallen eeuwen. Yoghurt , kaas en melk zijn volwaardige verantwoorde voedingsmiddelen.

 4. Het helpt inderdaad prima om kwark te eten om af te vallen . Maar heb wel vaak last van lekkere trek aanvallen en vooral in het weekend moeite om me strakke patroon te handhaven.
  Eet iedere ochtend Campina Volle Milde kwark met havermout.
  En dan tussen de middag 2 of 3 crackers.
  Om tot slot me avondeten te eten rond half 6.
  Maar het Jojo effect is bij mij wel vaak van toepassing en daar kom ik maar moeilijk vanaf.

 5. Ben sinds vorige week begonnen met kwark met vers fruit zoals blauwe bessen banaan en frambozen als ontbijt. Heerlijk en geeft een voldaan gevoel tot de lunch bij mij. Ik ben zelf eigenlijk een brood persoon maar merkte dat ik steeds sneller aankom. Dus nu alleen nog 2 bruine boterhammen voor de lunch met 30 + kaas en rauwkost of ander mager Beleg.

 6. Goede Avond Allen ‍♀️

  Ik eet maar 2x per dag al jaren in de ochtend of middag neutraal franse magere yoghurt goedkoopste huismerk of magere yoghurt of 4 knäckebröd sesam of 3 sneetjes volkoren brood met rauwkost tomaat komkommer , cottage cheese of 48+ kaas of zuivel spread. Drink p/d volle melk 1 liter en 2 a 3 liter water met siroop en avond maaltijd tussen 19/20 uur wat ik maar wil ter grote van handvol kom. Ben geen zoetekauw heel soms is ’n trek in de maand 2 daagjes handjevol chips, nootjes of koek en zo nu dan 1 fles wijntje of 3/6x 500ml bier.Maar dan doe ik 3 hele dagen of 1 week lang detox of chrash dieet door alleen maar te drinken water met siroop of thee uiteraard met vitaminen A tot Z. Als mooie weer is wandel ‍♀️3 a 6 km en een uurtje steppen 2x p/w. that is it.Ik rook niet. Blijf altijd op mijn gewicht 48 kilo bij lengte 157 cm. Ben niet mager g’woon slank/tenger (XS of kindermt 158) Misschien idee voor jullie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *