Melkvezels duurzaam alternatief voor katoen

Wist je dat er kleding kan worden gemaakt uit afval van zuivelproducten? Melkvezels zijn een milieuvriendelijk alternatief voor katoen én voelen ook nog eens heerlijk glad en zacht aan. Melkvezels duurzaam? Ja, en een mooie oplossing om voedselverspilling tegen te gaan.

melkvezels duurzaam

170 kilo voedsel verspild

Uit onderzoek blijkt dat er in de Europese Unie een flinke hoeveelheid voedsel wordt verspild. Het gaat jaarlijks om zo’n 88 miljoen ton, ruim 170 kilo per persoon. Dat kan beter. Wetenschappers hebben hier nu een mooie oplossing voor gevonden. Het is mogelijk om het afval van die producten om te zetten in een nieuw product: melkvezels.

Melkvezels duurzaam

Deze melkvezels zijn gemaakt van melk die niet geschikt is voor consumptie. Het gaat om zure melk, die boeren niet meer kunnen verkopen. De producent filtert de eiwitten uit de melk en maakt hier zachte, glanzende vezels van. Na het spinnen en weven van deze vezels ontstaan een stof. Aan de productie van deze stof komen weinig chemicaliën te pas. Het is dan ook een duurzaam weefsel.

Terug van weggeweest

Helemaal nieuw is de ontdekking overigens niet. In de jaren dertig en veertig werden melkvezels ook al gebruikt voor het maken van kleding en huishoudelijke artikelen, als alternatief voor wol. Later werden melkvezels vervangen door goedkopere vezels zoals nylon en polyester. Toch zijn melkvezels nog altijd een stuk goedkoper dan andere luxevezels zoals wol en zijde.

Zacht als zijde

Maar nu de belangrijkste vraag: hoe voelt een stof van melkvezels aan? Zeer zacht en glad, zo blijkt. Het materiaal heeft kwaliteiten die zijn te vergelijken met die van zijde. Daarnaast heeft de stof nog andere mooie eigenschappen. Denk hierbij aan het afstoten van bacteriën en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Daarom leent het materiaal zich bijzonder goed voor kleding die op de blote huid wordt gedragen, zoals sokken en ondergoed.

Bedrijfskleding voor boeren

Een Nederlandse firma viel onlangs in de prijzen met boerenbedrijfskleding gemaakt van melkvezels. Daarmee is de cirkel helemaal rond! Naast kleding van melkafval wordt er trouwens ook geëxperimenteerd met kleding van koeienmest. Hoe dat precies werkt? Lees hier hoe de Eindhovense designer en ondernemer Jalila Essaïdi koeienpoep gebruikt als grondstof voor bioplastic, biotextiel en biopapier.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *