Iconische melkfles inspireert ontwerpers

De traditionele melkfles heeft een iconische vorm. Niet zo verwonderlijk dus dat ontwerpers zich erdoor laten inspireren. Vijf verrassende voorbeelden, van Dutch Design tot Scandinavisch minimalisme.

iconische melkfles

1. Milk bottle lamp van Droog Design

Een hanglamp die bestaat uit twaalf lichtgevende melkflessen, dat móet wel Dutch Design zijn. Tejo Remy verwierf internationale bekendheid met zijn ontwerp voor het Nederlandse designlabel Droog. De melkflessen hangen vlak boven de vloer in rijen van drie bij vier, net als in de melkkratten van vroeger. De hanglamp is inmiddels een klassieker en hangt in diverse musea. Er is ook een versie met een enkele lamp verkrijgbaar.

1 Milk Bottle lamp van Droog Design

2. Bottle Grinder van Menu

Wanneer je deze peper- en zoutmolen van het Deense designmerk Menu op tafel zet, moeten je gasten twee keer kijken: de afwijkende flessenvorm zet je op het verkeerde been. Slim bedacht is dat het maalmechanisme bovenin zit. Ze moeten dus omgedraaid worden voor gebruik, wat ervoor zorgt dat er geen korrels achterblijven op tafel. Je kunt er naast zout en peper ook specerijen en zelfs granen, noten, zaden of gedroogd fruit mee fijnmalen!

2 Bottle Grinder van Menu

3. Fridge Karaf van Eva Solo

Deze karaf is niet alleen decoratief op tafel, maar ook praktisch: hij heeft de vorm van een klassieke melkfles en past daardoor in de deur van vrijwel elke koelkast. De druppelvrije schenktuit met flipdeksel opent automatisch wanneer je schenkt. De bovenkant van de karaf is groot genoeg om ijsblokjes en schijfjes citroen toe te voegen. Het neopreen jasje is er in verschillende kleurrijke varianten en zorgt ervoor dat de inhoud goed gekoeld blijft.

3 Fridge Karaf van Eva Solo

4. Collar Bottle Nr. 2 van Royal Delft

Hollands glorie: de porseleinen Collar Bottles van Arian Brekveld voor Royal Delft. Ze worden gemaakt in de enige overgebleven fabriek uit de zeventiende eeuw waar nog Delftsblauw aardewerk wordt geproduceerd. De fles heeft een witglanzende body, die lijkt op een ouderwetse melkfles, en subtiele Delftsblauwe details. Je kunt dit mooie object gebruiken om allerlei dranken uit te serveren zoals melk, vruchtensap, water en smoothies.

4 Collar Bottle, Royal Delft 2

5. Flessenkroonluchter van Leitmotiv

Ontwerper Bonne Plat heeft een originele twist gegeven aan de traditionele kroonluchter: een exemplaar gemaakt van lege melkflessen. Maar liefst 48 stuks zijn ondersteboven bevestigd aan het metalen frame van de lamp. Het resultaat is een instant blikvanger, die dankzij het heldere glas van de melkflessen ook nog eens een bijzonder lichteffect creëert. Deze bekende hanglamp van Leitmotiv is dan ook al jaren een blikvanger in vele interieurs.

5 Melkflessenkroonluchter van Leitmotiv


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *