Dat je van frisdrank gaatjes kunt krijgen is algemeen bekend. Maar hoe zit het met melk? Klopt het dat je van melk sterke tanden krijgt? We zochten het uit – en geven opheldering over de vraag of je van melk witte tanden krijgt.
Is melk goed voor je tanden? Alle antwoorden op een rij
Gaatjes in je gebit: zo ontstaan ze
Het is weer zover, tijd voor een bezoek aan de tandarts. Grote kans dat je je weleens druk maakt om de vraag: heb ik gaatjes? Tandbederf is het meest voorkomende mondprobleem in de wereld. We noemen tandbederf ook wel cariës of gaatjes. Elke keer als je iets eet, zetten de bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo’n ‘zuurstoot’ kan het glazuur van de tanden en kiezen aantasten. Dit veroorzaakt gaatjes.
Speeksel beschermt gebit, maar zuivel ook
Gelukkig helpt speeksel om het gebit te beschermen. Maar daar is wel tijd voor nodig. Daarom is het belangrijk om gedurende de dag zo min mogelijk tussendoortjes met koolhydraten (suiker en zetmeel) te nuttigen. Zuivel heeft als een van de weinige voedingsmiddelen een beschermende werking op de mondgezondheid. Volgens de Gezondheidsraad kan zuivel helpen om gaatjes of tanderosie te voorkomen.
Melk is goed voor je tanden
Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door de rechtstreekse inwerking van zuren. Die zuren zijn bijvoorbeeld afkomstig uit frisdranken, fruitsappen en snoep. Tandglazuur dat in onmiddellijk contact komt met zuren, lost op en kan wegspoelen. En daarbij geldt: weg is weg. Tandglazuur groeit niet meer terug. Melk en melkproducten lijken juist een beschermende rol te hebben bij het ontstaan van tanderosie. Als je tand is afgebroken is dan ook het advies om het afgebroken stukje in melk te bewaren en snel naar de tandarts te gaan.
Ongezoete melkproducten zijn volgens tandartsen echte tandenvrienden
Calcium en fosfor in melk zorgen voor stevige tanden
Zuivelproducten bevatten verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van het gebit. Zo zijn melk, karnemelk, yoghurt, kwark en kaas een goede bron van calcium. Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. Melk en melkproducten zijn daarnaast rijk aan mineralen zoals kalium en fosfor (of fosfaat). Fosfor geeft samen met calcium stevigheid aan botten en tanden, volgens het Voedingscentrum.
Tandartsen: pas op met gezoete zuiveldranken
Overigens adviseren tandartsen om op te passen met gezoete zuiveldrankjes. Veel melk- en yoghurtdranken bevatten toegevoegde suikers. Om gaatjes in je tanden te voorkomen is het beter om niet te veel van deze gezoete zuiveldranken te consumeren. Frisdrank – ook de light-varianten – en vruchtensappen blijven de grootste boosdoeners voor de tanden door de aanwezige zuren. Melkproducten zijn daarentegen juiste echte ‘tandenvrienden’.
Maximaal zeven eet- en drinkmomenten
Nog een advies van tandartsen en voedingsdeskundigen: gun je tanden af en toe wat rust. Dat doe je door het aantal eet- en drinkmomenten op een dag te beperken tot zeven. Zo heeft je gebit tussendoor voldoende tijd om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur. Een stukje kaas eten, of een glas water of melk drinken na het eten helpt ook bij het beschermen van je tanden. De zuren verdwijnen zo sneller uit je mond.
Krijg je van melk witte tanden?
En dan tot slot nog de vraag: krijg je van melk witte tanden? Helaas: dat je van melk witte tanden krijgt, is een fabeltje. Goede mondhygiëne is en blijft de basis voor een gezond en stralend gebit. Poets je tanden bij voorkeur twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds, en bij voorkeur niet vlak na het eten. Een goede poetsbeurt duurt minimaal twee minuten. Vergeet ook niet om regelmatig te flossen en stoken en… sla dat tandartsbezoek vooral niet over.