Toegevoegde suiker in zuivel, hoe zit dat?

Een gezond voedingspatroon is belangrijk. Daarom proberen steeds mensen toegevoegde suikers te vermijden. Ook als ze in de supermarkt speuren naar toetjes en andere zuivel zonder suiker. Maar waar moet je dan op letten?

Suiker in zuivel

Lactose: natuurlijke suiker in zuivel

Melk bevat van nature suiker, genaamd lactose. En die komt in vrijwel alle zuivelproducten voor. Lactose wordt in je darmen afgebroken tot glucose. Deze stof wordt opgenomen in je bloed, zodat je lichaam het kan gebruiken als energie.  

Suikervrij leven?

Suikers zijn koolhydraten en die zijn net als eiwit en vet een voedingsstof. Je lichaam heeft die suikers nodig om energiek te blijven. Zelf als je gezond eet, krijg je suikers binnen. Ze zitten in fruit, granen, sommige groentes en dus ook zuivel. Daarom is suikervrij eten in de praktijk ook eigenlijk niet mogelijk.

Zuivel: waardevolle bron voedingstoffen (en suikers)

Suikers zijn dus niet per definitie slecht voor je. Zeker niet in de hoeveelheden zoals ze zitten in zuivelproducten zonder toevoegingen zoals melk, yoghurt, kwark en kaas. Magere en halfvolle zuivelproducten passen daarom ook prima in een gezonde levensstijl.

Zuivel met toegevoegde suikers?

Toch zijn er ook veel zuivelproducten met een toegevoegde suikers, zoals toetjes, pudding, mousse, vla en zuiveldrinks. Deze producten leveren vaak wel een bijdrage aan je dagelijks hoeveelheid toegevoegde suikers. Als je die af en toe neemt, is dat niet meteen het einde van de wereld. Maar die producten passen eigenlijk niet in een gezond voedingspatroon. Daarom kun je ze beter slechts heel af en toe gebruiken als je je wilt houden aan de richtlijnen uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Minder suiker in zuivel

Die toegevoegde suikers zijn lekker, maar niet heel goed voor je. Daarom willen ook zuivelondernemingen meehelpen aan de wens van mensen om gezonder te eten en drinken. Om dat kracht bij te zetten, werkte de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) mee aan verschillende initiatieven om de hoeveelheid suiker in zoete producten terug te dringen. Zo spraken ze af om de hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken in 3 jaar tijd met 5% te verminderen. Na deze afspraak tekende de NZO ook het Preventie Akkoord . Hierin staat onder andere dat de gemiddelde hoeveelheid toegevoegde suiker in zuivel met nóg eens vijf procent moet gaan afnemen, ditmaal in de periode 2018 – 2021.

Ook minder zout en verzadigd vet

Ook zout en vet zijn onmisbare voedingsstoffen, waar we soms te veel van innemen. Daarom helpen de Nederlandse zuivelbedrijven ook om overtollig zout en vet in zuivelproducten terug te dringen. Zo werd de hoeveelheid zout in smeerkaas en Goudse 48+ kaas verlaagd, en werd het aanbod van producten met een verlaagd vetgehalte uitgebreid.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *