Het geheim achter het melkbad van Cleopatra

Wist je dat Cleopatra dagelijks in een bad ezelinnenmelk zat? Ze geloofde heilig dat ze daardoor eeuwig jong en gezond zou blijven. Ook Elizabeth I en keizerin Sissi doken regelmatig in een melkbad, net als Mariah Carey. En niet zonder reden. Een melkbad is ook echt goed voor je huid.

melkbad cleopatra ezelinnenmelk

Melkbad: goed door exfoliant AHA

Melk doet inderdaad gezonde dingen voor je huid, aldus cosmetisch dermatoloog Jetske Ultee. Melk bevat, zo legt ze uit, net als veel fruitsoorten van nature alpha-hydroxycumarinyl-zuren, afgekort AHA. AHA is een natuurlijke exfoliant. Een exfoliant haalt op een milde manier de buitenste laag dode huidcellen weg, zodat de nieuwe en zachtere huid tevoorschijn komt. AHA vind je dan ook terug in veel gezichtsverzorgingsproducten.

Verkoelend en verzachtend

Een andere goede eigenschap van melk is haar verkoelende eigenschap. Smeer na een zonnige dag je huid in met melk – karnemelk en yoghurt doen het ook goed – en de substantie geeft net zo’n verkoelend gevoel bij zonnebrand. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, blijken mensen met de huidziekte psoriasis ook baat te hebben bij een melkbad. Ook bij eczeem adviseert men badderen of insmeren met melk voor een verzachtende werking.

Ezelinnenmelk of gewoon koemelk?

Dat gezonde melkbad van die eigenzinnige Cleopatra was dus zo gek nog niet. Waarschijnlijk koos de Egyptische koningin in de eerste eeuw voor Christus trouwens voor ezelinnenmelk omdat ezels destijds veel gewoner waren in het dagelijkse leven. Ons geheimpje? Een bad met koemelk doet hetzelfde. Mariah Carey kan erover meepraten. Zij neemt ook regelmatig een melkbad, vertelde ze in een interview met The Guardian.

Twee liter is genoeg voor een bad

Nu telt een gemiddeld bad zo’n 120 liter, maar je een breuk sjouwen aan 120 melkpakken is gelukkig niet nodig. Een combinatie van warm water en een of twee liter melk zorgt al voor de gezonde werking. Eventueel aangevuld met wat honing of etherische oliën en je bent weer helemaal fris en zacht.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *