Dit is het verschil tussen melk en karnemelk

Denken dat je een slok melk drinkt, en eindigen met een zure nasmaak. Iedereen die ooit een glas melk met een glas karnemelk heeft verward, herkent het gevoel. Om verwarring in de toekomst te voorkomen, hierbij het antwoord op de vraag: wat is het verschil tussen melk en karnemelk?

Verschil melk karnemelk

Melk versus karnemelk

De meningen over karnemelk zijn altijd al verdeeld geweest. De een vind het heerlijk fris, de ander onaangenaam zuur. En waar over smaak niet te twisten valt, kunnen we over de feitelijke verschillen tussen melk en karnemelk al iets meer vertellen.

Duidelijke verschillen tussen melk en karnemelk

De verschillen tussen melk en karnemelk worden goed duidelijk als je van beide dranken een slok neemt. Niet alleen is karnemelk zuurder, ook zijn op de randen van het glas strepen te zien. Beide zaken zijn tekenend voor het verschil tussen melk en karnemelk.

Melkzuurbacteriën maken het verschil

Karnemelk is namelijk een bewerkte versie van normale melk. In de drank zitten levende melkzuurbacteriën, deze bacteriën produceren een zuur, die voor de kenmerkende smaak van karnemelk zorgt. Maar de bacteriën veranderen niet alleen de smaak.

Strepen in je glas

Ook de structuur van karnemelk is anders dan die van melk. Het zuur van de bacteriën maakt namelijk de kleine eiwitdeeltjes in de melk stuk. Dit zorgt ervoor dat de deeltjes aan elkaar vastplakken, waardoor er grote klonten ontstaan. Deze klonten zijn zwaarder dan de rest van de karnemelk, waardoor ze naar beneden zakken. Zo ontstaan de strepen in je glas karnemelk.

Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk

Hoewel de verschillen in smaak en uiterlijk duidelijk zijn, is er op het gebied van voedingswaarden weinig onderscheid tussen gewone melk en karnemelk. Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.

Karnemelk bij lactose-intolerantie

Wel een belangrijk verschil: karnemelk bevat minder lactose dan koemelk. Daarom is de drank voor sommige mensen met een lactose-intolerantie goed te drinken. Pas wel op: net als yoghurt en kwark kan karnemelk meestal geen kwaad, maar dat geldt niet voor alle lactose-intolerante personen.

Nog meer gezondheidsvoordelen

Wist jij al dat karnemelk goed is voor je huid? En voor je darmen? Eerder schreven we over 8 redenen om vaker karnemelk te drinken. Zo leer je nog eens wat!


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *