Melk goed voor je botten?

Eet en drink zuivelproducten, want daar krijg je sterke botten van. Iedereen heeft dit goedbedoelde advies weleens gekregen. Maar is het ook een waarheid als een koe? Is melk goed voor je botten?

melk goed voor je botten

Erfelijkheid is belangrijkste voor sterke botten

De belangrijkste factor voor sterke botten is erfelijkheid. Dat bepaalt voor 60 tot 80 procent je maximale botdichtheid, de zogenoemde piekbotmassa. Daarnaast is voldoende beweging ook belangrijk voor een normale botontwikkeling en voor het langer behouden van een goede botdichtheid. Natuurlijk speelt ook voeding een rol bij de gezondheid van je botten.

Calcium in melk zou kunnen helpen?

Zuivelproducten bevatten calcium. Wat we weten van calcium is dat je het nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Het mineraal helpt tegen botontkalking op latere leeftijd. En het heeft een positief effect op een goede werking van je zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam zoals natrium, kalium, jodium en magnesium. Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darmen en het vastleggen ervan in je botweefsel.

Melk goed voor je botten

Calcium is in zuivelproducten als melk, yoghurt, kwark en kaas voornamelijk aanwezig als calciumfosfaat. Deze vorm en andere van nature in eten aanwezige calciumzouten worden goed opgenomen door de darm. Dat maakt dat melk dus best goed is voor je botten en voor je gebit. Houd er wel rekening mee dat voedingsvezels, spinazie en rabarber je calciumopname kunnen verminderen. Dat komt omdat ze oxaalzuur bevatten en dat vormt met calcium een onoplosbare verbinding in de darm.

Cafeïne, alcohol en zout helpen juist niet

Ook goed om te weten: alcohol, zout en cafeïne uit koffie, thee en cola vergroten calciumverlies via de urine. Maar zolang je voeding voldoende calcium levert en je gevarieerd eet, hoeft dat geen invloed te hebben op de calciumbalans in je lichaam en de botstofwisseling.

Calciumtekort als je geen zuivel gebruikt?

Voor je dagelijkse dosis calcium kun je altijd terecht bij zuivelproducten, maar ook bij onder meer groente, peulvruchten en noten. Toch red je het, volgens onderzoeken, niet alleen met laatstgenoemde voedingsmiddelen. Als je geen zuivel gebruikt, kom je waarschijnlijk zelfs calcium tekort. Dat kan, op jonge leeftijd, een verstoorde botontwikkeling veroorzaken en, op latere leeftijd, de kans op botontkalking vergroten.

Skeletvervorming in gevaar door calciumtekort

Om precies te zijn lopen kinderen met calciumtekort het risico op onvolledige botvorming, skeletvervorming en spierkrampen. Dit kan gebeuren als ze minder dan 125 milligram calcium per dag binnenkrijgen.

Botontkalking risico als je ouder wordt

Oudere mensen kampen met een tragere calciumopname in hun bloed. Hierdoor ontkalken hun botten langzaam en lopen ze vaker botbreuken op. Hoe meer kalk er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten sterk blijven. Ook beweging helpt tegen botontkalking. Zorg er dus voor dat je ook op latere leeftijd in beweging blijft. Bij vrouwen verloopt botontkalking trouwens sneller na de menopauze.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *