8 redenen om vaker karnemelk te drinken

Karnemelk is niet alleen lekker en gezond, het is ook een prima middel tegen rimpels én je kunt er superluchtige pannenkoeken mee bakken. 8 redenen waarom karnemelk geweldig is.

karnemelk gezond

1. Karnemelk is gezond én lekker

Net als magere en halfvolle melk past karnemelk prima in een gezond voedingspatroon. Het zit propvol waardevolle voedingstoffen. Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6. Bovendien zit er minder lactose in karnemelk dan in melk. Daardoor kunnen veel mensen die niet zo goed tegen melk kunnen, wel karnemelk verdragen. En nog een extra voordeel: karnemelk is lekker verfrissend.

2. Het is wel dik, maar zeker niet vet

Er zit veel minder vet in dan in melk. In halfvolle melk zit 1,5 gram vet, in karnemelk slechts 0,5 gram. Hoe kan het dan toch zo dik zijn? Dat komt zo: het bestaat net als melk uit water met daarin deeltjes vet en eiwitten. De melkzuurbacteriën maken de eiwitdeeltjes in de melk stuk en zorgt ervoor dat ze aan elkaar gaan kleven en veel groter worden en dat maakt karnemelk dik.

De voedingswaarde van karnemelk

In 1 beker (250 gram) karnemelk zit:

 • 75 kcal energie
 • 0,5 gram vet
 • 0,2 gram verzadigd vet
 • 9 gram koolhydraten
 • 9 gram suikers
 • 0 gram vezels
 • 7,5 gram eiwit
 • 0,22 gram zout

3. Het is supergoed voor je huid!

Zuivel is goed voor je huid. Zo nam Cleopatra dagelijks een melkbad volgens de overlevering. Het melkzuur zorgt voor een peeling die dode huidcellen verwijdert. Ook karnemelk kent hierdoor zijn eigen beautygeheim. Doop een washandje in karnemelk en leg dit vijf minuten op je huid. Was het er daarna zacht af, zodat er een laagje zuur overblijft en klaar (en zacht) ben je! Wil je een strakkere huid? Was dan je gezicht dagelijks met karnemelk en kleine rimpeltjes verdwijnen op den duur.

4. Karnemelk is goed voor je darmen

Buikpijn in India? Grote kans dat je een glas karnemelk in je handen krijgt gedrukt. Hier gebruiken ze deze aangezuurde zuivelsoort namelijk als geneesmiddel bij maagklachten. De melkzuurbacteriën ondersteunen de goede bacteriën in je darmen. Om de werking te versterken worden er kruiden en specerijen aan toegevoegd zoals asafoetida (duivelsdrek), koriander, gember, curry en zeezout. Uit Nederlands onderzoek kwam een tijdje geleden ook al naar voren dat karnemelk gezond is voor je darmen.

5. Het is eigenlijk ‘botermelk’

Vroeger maakte men karnemelk door verzuurde room in een zogenaamde karnton met een stok omhoog en omlaag te kloppen, ofwel te karnen. Hierdoor klonterde het melkvet samen en dreef het vervolgens als boter naar boven. De boter werd eraf geschept en een zurige vloeistof bleef over: karnemelk! Of, zoals het in veel andere talen bekend staat: botermelk. Vanwege de verhoogde zuurgraad, bleef het langer goed dan ‘normale’ melk. Voor de komst van de koelkast was dit dus vaak de enige houdbare en drinkbare zuivel. (Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken.)

6. De hele wereld is er gek op!

Karnemelk is een wereldwijd geliefde drank, al drinkt niet iedereen het puur uit een glas. De Fransen maken er hangop van en serveren het met stroop of jam. In Afghanistan en Iran gaan ze op de hartige tour. Daar maken ze het drankje doogh: karnemelk met kruiden als munt en zout.

7. Het maakt pannenkoeken superluchtig!

In Amerika gebruiken ze het in plaats van melk om pannenkoeken te bakken en met een goede reden! Het melkzuur in karnemelk zorgt er namelijk voor dat het beslag vol komt te zitten met allemaal kleine luchtbelletjes. Het maakt de pannenkoeken dus superluchtig! Zelf proberen? Recept!

8. Je krijgt van die mooie strepen in je glas

Dé manier om karnemelk te herkennen zijn de strepen die het achterlaat op de zijkant van je glas. Hoe dat komt? Zoals je hierboven al kon lezen maken de melkzuurbacteriën de eiwitdeeltjes in de melk stuk, waardoor ze aan elkaar gaan kleven en tot wel duizend keer groter worden! Die grotere klontjes zijn plakkerig en blijven makkelijk aan je glas hangen. Sommige klonten zijn zelfs zo zwaar dat ze naar beneden zakken en de iets lichtere klontjes meeslepen. Die laten een schoon spoor achter en zorgen dus voor die strepen.


Comments

 1. Is houdbare karnemelk even goed om te drinken als verse karnemelk?
  In Campina karnemelk zit ook citroenzuur, waarom zit dit er in en hoeveel zit er in? Is citroenzuur in karnemelk schadelijk voor je gezondheid?

  1. Post
   Author

   Citroenzuur wordt soms aan voedingsmiddelen toegevoegd om voor een gewenste zuurgraad te zorgen. Het is een streng gereguleerde stof en is zeker in de hoeveelheid die in karnemelk zit, niet schadelijk voor je gezondheid.

 2. Pingback: Top 22 25 gezondheidsvoordelen van karnemelk 24/10/2023 - VuonlenNL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *