Skyr: is die IJslandse yoghurt echt zo gezond?

Je bent het vast wel eens tegengekomen in de supermarkt: skyr. Een bijzonder zuivelproduct uit IJsland. Volgens de reclames is het een soort superfood. Maar hoe zit het echt? Is die IJslandse yoghurt skyr gezond? Vijf antwoorden.

is skyr gezond

1. Is Skyr gezond?

Net als alle andere zuivelproducten waar geen suiker aan is toegevoegd past ook skyr prima in een gezond voedingspatroon. Net als melk, yoghurt en kwark zit het vol waardevolle voedingstoffen en kan het beschermend werken tegen darmkanker en diabetes type 2.  Dus: is skyr gezond? Ja!

Net als andere zuivel zit skyr propvol waardevolle voedingstoffen

2. Is skyr kwark of yoghurt?

Wat is het nou? Is skyr kwark of yoghurt? Wat betreft geur en smaak zou je zeggen ‘yoghurt’. Maar wat betreft de dikte lijkt het meer op kwark. En hoewel skyr bekend staat als IJslandse yoghurt is het officieel een hele jonge kaas, zoals cottage cheese of Fromage Frais en Fromage Blanc uit Frankrijk. En op zijn Hollands is dat kwark.

3. Hoe wordt skyr gemaakt?

Skyr wordt gemaakt van afgeroomde, magere melk. Die melk wordt daarna verwarmd en gecombineerd met levende culturen van bacteriën. Dit proces is bijna hetzelfde als bij yoghurt. Wat Skyr echt anders maakt is dat er daarna stremsel (‘skyr’) wordt toegevoegd. En dat zorgt ervoor dat de groei van die bacteriën een boost krijgt. Is de melk ingedikt, dan wordt het wei-eiwit eraf geschept. Dat is dat waterige laagje dat je soms op je yoghurt ziet. Daarna wordt de skyr verder gefilterd en ontstaat er dikke kwark.

In skyr zit 11 gram eiwit per 100 gram: dat 1,5 keer zoveel als in kwark

4. Wat is de voedingswaarde van Skyr?

Skyr staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte: er zit wel 11 gram in per 100 gram. Dat is 2,5 keer zoveel als normale yoghurt en 1,5 keer zoveel als kwark! Ook is skyr rijk aan vitaminen en mineralen, zoals calcium en magnesium. Daarnaast bevat het juist weinig vet, calorieën en koolhydraten. Niet voor niks eten IJslanders dit al jaren als ontbijt. Ook sporters profiteren graag van de voordelen van skyr. Vooral vanwege het hoge eiwitgehalte, omdat dit het spierherstel en de spieropbouw ondersteunt.

5. Is skyr beter dan andere zuivel?

Skyr is iets duurder dan ‘normale’ kwark of yoghurt. Dat komt mede doordat het productieproces van Skyr wat ingewikkelder is. Maar is het daardoor ook beter of gezonder? Dat valt wel mee. Vooral het hoge eiwitgehalte maakt skyr wat betreft voedingswaarde echt anders. Maar als je iets meer kwark of meer yoghurt eet, krijg je precies dezelfde eiwitten in dezelfde hoeveelheden binnen. Blijft over: de smaak van skyr. Vind je het lekker? Kies dan vooral voor skyr!


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *