Naast gewone yoghurt en kwark, skyr, fromage blanc, Griekse yoghurt en al die andere zure zuivel in het koelschap is er ook nog ymer (ook wel umer), een soort yoghurt uit Denemarken. 5 dingen die je moet weten.
Ymer yoghurt: 5 dingen die je moet weten
1. Het is yoghurt, maar dan anders
Ymer wordt net als gewone Hollandse yoghurt gemaakt door yoghurtculturen toe te voegen aan (magere) melk. Die bacteriën zetten een deel van de melksuikers (lactose) om in melkzuur. Waardoor de melk indikt en zuur gaat smaken. Bij ymer volgt daarna nog een extra stap. Het waterige wei-eiwit laat men weglekken en er wordt een beetje room aan de yoghurt toegevoegd.
2. Het lijkt op Turkse-, Bulgaarse- en Griekse yoghurt
Wat betreft smaak is ymer te vergelijken met de yoghurtsoorten uit het Zuidoosten van Europa, Dus Griekse-, Bulgaarse- en Turkse yoghurt, die op een vergelijkbare manier worden gemaakt. Ymer heeft een zachtzure smaak (het lijkt een beetje op de smaak van karnemelk), bevat ongeveer 3,5% vet en 5,5% eiwit. Het zit daarmee wat betreft voedingswaarde tussen yoghurt en kwark in.
3. Je spreekt het uit als ‘umer’
Ymer yoghurt komt uit Denemarken en daar spreken ze het uit als ‘umer’. Het zuivelproduct is vernoemd naar ‘Ymir”, het oudste levende wezen in de Noordse mythologie. Je zou daardoor bijna gaan denken dat ymer al duizenden jaren oud is, maar helaas. Ymer is een relatief nieuw product. Het is in 1937 ontwikkeld door een Deense zuivelmaker, die er die mythische naam aan gaf.
4. Ymer yoghurt is gezond
Net als vrijwel alle andere zuivelproducten zonder suiker is deze Deense yoghurt een prima bron van hoogwaardige eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Dus het past goed binnen een gezond voedingspatroon. Ymer is gezond, maar in principe niet ‘beter’ dan andere soorten gezonde yoghurt of kwark.
5. Je maakt er ‘Ymerdrys’ mee
Wil je echt een authentiek Deens ontbijt maken van ymer? Maak dan ymerdrys: een mix van roggebroodkruimels en bruine suiker. Strooi dat over je yoghurt en geniet op zijn Deens.
Comments
Volgens mij is Ymer niet zo nieuw. In de jaren tachtig van de vorige eeuw stond het gewoon in de schappen.