Cottage cheese (hüttenkäse): gezond en veelzijdig

Op een cracker, door een salade, in de lasagne, cottage cheese (ook wel hüttenkäse genoemd) is lekker veelzijdig en volgens sommige mensen ook hartstikke goed voor je. Het is zeker lekker en je kunt er van alles mee. Maar is cottage cheese gezond? Alle antwoorden over dit bijzondere zuivelproduct.

cottage cheese gezond

Cottage cheese = hüttenkäse

Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen. Bij de bereiding van hüttenkäse wordt het wrongel niet uitgeperst, maar wordt een beetje zuur toegevoegd. Er blijft bovendien wat melkwei achter. De kaas rijpt niet, behoudt de witte kleur en ziet eruit een soort kwark met stukjes. Er is ook een iets meer vloeibare versie op de markt: hüttenkwark.

Verschil cottage cheese en kwark

Cottage cheese is bijna hetzelfde als kwark (en riccotta). Wat betreft voedingswaarde lijken de twee heel erg op elkaar. Ze zitten allebei boordevol goede eiwitten en er zit maar weinig lactose (melksuiker) in. De twee worden ook op bijna dezelfde manier gemaakt. Bij kwark wordt op het laatste moment echter de wei (een soort eiwit) verwijderd. Wei herken je als dat laagje ‘water’ wat je soms tegenkomt op yoghurt of cottage cheese.

Cottage cheese gezond

Met een vetpercentage van 3,9 procent is cottage cheese een stuk lichter verteerbaar dan ‘gewone’ kaas. Zelfs veel lichter dan 30+ kaas. Ook is het natriumgehalte veel lager dan bij gewone kaas. Daarnaast bevatten sommige soorten cottage cheese probotica wat zorgt voor een goede darmwerking. Dus: is cottage cheese of hüttenkäse gezond? Als een onderdeel van een gezond voedingspatroon zeker!

Goed voor de lijn

In hüttenkäse zitten ook nog eens veel eiwitten. Deze caseïne eiwitten zijn goed voor de opbouw van je spieren. Niet voor niets zijn veel sporters fan van dit zuivelproduct. Dat wordt versterkt omdat caseïne minder snel door het lichaam wordt opgenomen. Neem je het voordat je gaat slapen, dan wordt er in de nacht aan je spierherstel gewerkt. Bovendien geven eiwitten snel een vol gevoel. Dat voorkomt dat je gaat snacken en helpt dus als je wilt afvallen. Ook bevat cottage cheese weinig koolhydraten en dat maakt het zuivelproduct extra goed voor de lijn.

Koken met cottage cheese

Hüttenkäse biedt ook nog eens heel veel mogelijkheden. Van ontbijt en lunch tot diner en tussendoor. Je kunt er alle kanten mee op. Lekker op een boterham of, cracker, maar ook in een salade of omelet, of als vervanger van gewone kaas voor een lichte lasagne. Je maakt er ook gemakkelijk allerlei gezonde snacks mee. Het internet staat vol met inspirerende recepten met dit zuivelproduct.

Zelf hüttenkäse maken

Zelf hüttenkäse maken is heel eenvoudig. Voor 200 gram hüttenkäse kook je een liter melk. Vervolgens roer je er sap van een halve citroen doorheen. Giet het wrongel daarna uit in een theedoek en laat uitlekken tot de gewenste dikte is bereid. Voeg naar smaak kruiden toe.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *