Best diet in the world? Vis, melk en Skyr

Zoek je een recept voor een gezond en lang leven? Dan kun je beter vandaag dan morgen naar IJsland emigreren. Het dieet van de eilandbewoners – veel verse vis, vlees en zuivel van hoge kwaliteit – is volgens een Britse documentaire: ’the best diet in the world’.  

best diet in the world

Vis en vezels

Als emigreren te ambitieus is, kun je in ieder geval de voedingsadviezen van de IJslanders omarmen. De bevolking zorgt namelijk buitengewoon goed voor zichzelf. Ze consumeren meerdere keren per week verse vis, roggebrood (rijk aan vezels) en levertraan. Daarnaast speelt zuivel een zeer prominente rol in hun dieet. Het lijkt wel een beetje op het hippe Nordic dieet.

Dol op Skyr

IJslanders zijn dol op melk van graskoeien en hun eigen Skyr. Om met de melk te beginnen: deze is rijk aan bètacaroteen. Dit is onder meer goed voor je ogen, je afweer en je huid. Het typisch IJslandse Skyr bevat veel eiwitten en calcium en weinig vet. In combinatie met een unieke genenpool en een zeer schoon milieu is het IJslandse dieet het recept voor een supergezond land.

Oudste mannen op aarde

Zo worden IJslandse mannen, met een levensverwachting van 81 jaar, het oudst van de hele wereld. De eilandbewoners hebben weinig last van alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes. De conclusies werden in 2017 geopenbaard in de documentaire World’s Best Diet van het Britse Channel 4.

Vet vlees

De lijst van beste voedingspatronen kwam tot stand door de wekelijkse boodschappen en typerende maaltijden te combineren met de daaraan gerelateerde cijfers van obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. De Marshalleilanden bungelt onderaan de lijst. De bevolking van deze eilandengroep in de Stille Oceaan eet weinig vers voedsel. Hun dieet bestaat vooral uit blikgroenten, witte rijst en goedkoop, vet vlees zoals kalkoenstaart.

Langer door melk?

Nederland neemt de tiende plaats in op de mondiale dieetlijst. Ons voedingspatroon blijft grotendeels onderbelicht, maar de documentairemakers stellen wel de vraag “of Nederlanders zo lang zijn dankzij hun liefde voor melk?” Het antwoord: ja. “Uit onderzoek blijkt dat je van veel zuivel op jongere leeftijd langer wordt. Dat maakt Nederland tot het land met de langste mensen ter wereld.”

Eiwitrijk dieet

Nederlanders behoren inderdaad tot het langste volk op aarde. Mannen meten gemiddeld 1,84 meter, vrouwen 1,71 meter. Biologen denken dat ons eiwitrijke dieet daarin een grote rol speelt. Veel Nederlanders drinken thuis en op het werk melk. En diezelfde melk consumeren we ook flink in de vorm van kaas, yoghurt en andere zuivelproducten. Van eiwitten en kalk ga je groeien, aldus de biologen. 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *