Doopte jij als kind ook wel eens je speculaasje in de koffie van je ouders? Dan loop je ongetwijfeld warm voor deze koffietrend: speculatte. Dit is een caffè latte gemaakt met speculoospasta, wat de koffie een heerlijk zoet en kruidig aroma geeft.
Specullatte: zo maak je hem zelf
Specullatte: dubbele espresso, melk en speculoospasta
Een gearomatiseerde caffè latte is een koffiedrank met melk én een extra smaaktoevoeging. Klassieke voorbeelden zijn de vanille latte, caramel latte en hazelnoot latte. Een vrij nieuwe aanwinst in het rijtje, naast Nutella latte, is de speculatte, ook wel bekend als Biscoff latte. Deze zoete koffiedrank is populair geworden dankzij TikTok en bestaat uiteraard uit koffie – het beste is een dubbele espresso – opgeschuimde melk en een flinke lepel speculoospasta.
Latte met een hint van zoete bakkruiden
De speculoospasta voegt een hint van karamel en zoete bakkruiden toe aan de latte. Net als elke andere latte kun je de speculatte naar smaak personaliseren. Drink je hem graag lekker zoet? Voeg dan wat extra speculoospasta toe. Ook de verhouding tussen de koffie en de melk kun je naar wens aanpassen. Daarnaast zijn er verschillende toppings mogelijk, zoals een snufje kaneel en (heel toepasselijk) een verkruimeld speculooskoekje.
Warm of ijskoud: speculatte voor elk seizoen
Speculatte is een drankje dat een gezellige sfeer oproept. Ideaal om van te genieten bij het haardvuur op een koude winterdag, als alternatief voor warme chocolademelk of masala chai. Maar je kunt speculatte ook koud serveren, in een groot glas met lekker veel ijsblokjes. Het perfecte zomerdrankje – en weer eens wat anders dan de klassieke ijskoffie. Genoeg mogelijkheden dus om deze hippe koffiedrank helemaal naar eigen hand te zetten.
Ingrediënten
1 shot dubbele espresso
140 milliliter volle melk
1 eetlepel speculoospasta
1 snufje kaneel
1 toef slagroom
1 speculooskoekje
Verder nodig:Hoog glas, steelpannetje en garde of melkopschuimer.
Bereiding
- Doe de melk en speculoospasta in een steelpannetje en verwarm dit rustig.
- Klop (met een melkopschuimer of garde) tot de melk schuimig is. Zet het vuur uit als de melk gloeiend heet is, maar nog niet kookt.
- Zet een dubbele espresso in een groot glas.
- Giet de opgeschuimde melk met speculoospasta bij de dubbele espresso.
- Garneer de speculatte met een flinke toef slagroom, een snufje kaneel en een verkruimeld speculooskoekje.
Iced speculatte
Voor een iced speculatte: Vul je glas met ijs en voeg hier een dubbele espresso aan toe. Mix in een kan of maatbeker de melk met de speculoospasta. Giet de gezoete melk over de espresso en de ijsblokjes, en klaar is je iced speculatte.