Cappuccino, café latte, latte macchiato… veel mensen drinken hun koffie het liefst met melk. Maar is dat eigenlijk gezond? Wetenschappers uit Denemarken hebben ontdekt dat koffie met melk mogelijk een ontstekingsremmende werking heeft.
Melk in koffie, is dat gezond?
Koffie mét melk werkt ontstekingsremmend
Naast koemelk gebruiken mensen ook vaak melkvervangers voor in de koffie. Denk aan havermelk, sojadrink of amandelmelk. Wat je lekkerder vindt, is een kwestie van smaak. Maar wat is gezonder? Uit een recent Deens onderzoek blijkt dat het toevoegen van koemelk aan de koffie een verrassend gezondheidsvoordeel biedt. Koffie met melk werkt namelijk ontstekingsremmend, zo ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen.
Magische wisselwerking tussen melk en koffie
Hoe dat precies zit? In koffie zitten polyfenolen (antioxidanten) die een ontstekingsremmende werking hebben. Wanneer je melk bij de koffie doet, komen deze polyfenolen in aanraking met de eiwitten in de melk. De onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat aminozuren – waar de eiwitten in de melk uit zijn opgebouwd – de ontstekingsremmende eigenschappen van koffie kunnen versterken, door zich te binden aan polyfenolen.
Resultaten uit lab veelbelovend
Om dit te testen, wekten de onderzoekers een kunstmatige ontstekingsreactie op in het lab met immuuncellen. Ze ontdekten dat immuuncellen die werden behandeld met de combinatie van polyfenol en aminozuur twee keer zo effectief waren in het afweren van ontstekingen dan met alleen polyfenolen. Dat is veelbelovend voor het verbeteren van de volksgezondheid. Of dit effect net zo groot is bij mensen, dat gaan de onderzoekers nu testen.
Vermindering van chronische ontstekingen
Chronische ontstekingen – denk aan acné en reumatoïde artritis – kunnen zorgen voor aanhoudende gezondheidsproblemen. Bovendien leiden chronische ontstekingen soms tot de ontwikkeling van mogelijk levensbedreigende ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes. Dat zoiets simpels als het toevoegen van koemelk aan je kop koffie zou kunnen leiden tot een vermindering van de chronische ontstekingen, is dus goed nieuws. Melk in koffie is gezond, dus.
Mogelijk zelfde effect bij melk- of yoghurtsmoothie
Het onderzoeksteam verwacht dat het ontstekingsremmende effect ook optreedt bij andere voedingscombinaties. Bijvoorbeeld door eiwitrijke producten in combinatie met fruit of groente te eten. “Ik kan me voorstellen dat hetzelfde gezonde effect plaatsvindt na het eten van een vleesgerecht met groenten en bij het drinken van een yoghurt- of melksmoothie”, aldus de Deense professor in de voedingswetenschappen Marianne Nissen Lund.
Meer energie van koffie met melk
Koffie mét melk drinken heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Zo krijg je hierdoor niet alleen energie van de cafeïne, maar ook van de voedingsstoffen in de melk zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Bovendien is melk een rijke bron van vitamine B12.