Het perfecte melkschuim thuis, zo doe je dat

Hoe maak je thuis het perfecte melkschuim voor een cappuccino of latte macchiato zonder opschuimapparaat? En welke melk moet je dan hebben? Met deze tricks haal je de beste barista in jezelf naar boven.

perfecte melkschuim thuis

Welke melk voor opschuimen en cappuccino’s?

Voordat we met het opschuimen beginnen, eerst de keuze voor de melk. Want er valt nogal wat te kiezen. Wil je volle melk of magere melk? Houdbaar of vers? Of toch speciale opschuimmelk? Elke melksoort heeft zo zijn eigen pro’s en cons. Het succes van melk opschuimen hangt namelijk af van de samenstelling eiwitten en vet in de melk. De eiwitten zorgen dat het schuim stevig wordt en dat het gaat schuimen. De vetten maken de melk juist lekker romig. En dat is voor elke melksoort weer anders.

Magere, halfvolle of volle melk voor opschuimen?

De meeste barista’s kiezen voor volle melk voor het perfecte melkschuim. In magere of halfvolle melk zitten meer eiwitten, waardoor de melk goed opschuimt. Maar de luchtbellen zijn bij deze melk ook groter dan bij volle melk. En groter is in dit geval niet per se beter. Want je wilt namelijk een zachte romige smaak.

Het lekkerste melkschuim heeft hele kleine belletjes

Het perfecte melkschuim thuis: kleine belletjes

Hét perfecte melkschuim voor barista’s is microschuim. Hele kleine belletjes dus. En dat lukt het beste met volle melk. Een andere reden om te kiezen voor volle melk is de smaak. Maar wie aan de lijn is, kan wel weer beter kiezen voor magere melk of halfvolle melk.

Verse of houdbare melk?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Houdbare melk is gesteriliseerd. Dat houdt in dat de melk is verhit bij een temperatuur boven de 100 graden. Dit proces zorgt ervoor dat de eiwitten en vetten in de melk beter zijn vermengd. En dat is voordelig: de melk schuimt zo beter. Waarom toch kiezen voor verse melk die dus gepasteuriseerd is? Sommige koffiefans vinden de smaak lekkerder. Probeer ze dus allebei eens uit, en bepaal zelf welke je voorkeur heeft.

En speciale opschuimmelk dan?

Die kun je prima gebruiken! Maar het hoéft niet. Volle melk en speciale opschuimmelk lijken in samenstelling erg op elkaar. Houd je van een wat zoetere smaak, koop dan cappuccinomelk met toegevoegd suiker.

Recept voor het perfecte melkschuim thuis (zonder apparaat)

Lekkere koffie gekocht? Check! En je favoriete melk? Check! Dan kan het opschuimen beginnen.

Dit heb je nodig:

  • Methode 1: Een garde, pannetje en fornuis
  • Methode 2: Een (jam)pot met deksel en magnetron
  • Koffie
  • Melk naar keuze
  • Cappuccinokopje

Methode 1:

  • Stap 1: Schenk de melk in een pannetje
  • Stap 2: Zet het pannetje op het vuur
  • Stap 3: Klop met de garde tot je mooi melkschuim krijgt

Methode 2:

  • Stap 1: Schenk de pot voor de helft met melk en draai de deksel erop
  • Stap 2: Schud de pot voor een halve minuut hard heen en weer
  • Stap 3: Zet de pot nog een halve minuut in de magnetron

Methode 1 en 2:

  • Stap 4: Doe de koffie (een espresso) in de mok
  • Stap 5: Draai de melkschuim in het pannetje of pot zachtjes rond voor een egaal glanzend resultaat
  • Stap 6: Schenk de melkschuim bij de koffie. En voila, jouw cappuccino is klaar

Cappuccino, melk of koffie eerst?

Wat moet je nu dus eerst doen als je een cappuccino maakt? Eerst de koffie of eerst de melk? Bij een cappuccino doe je altijd eerst de espresso in het kopje en schenk je de melkschuim langzaam en in kleine rondjes in het kopje. Bij een latte macchiato doe je precies het tegenovergestelde. Daar doe je eerst de melk in het kopje, wacht je een paar seconden en daarna schenk je de koffie in het kopje.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Het perfecte melkschuim thuis
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *