Zelf ijskoffie maken: 4 tips en een vleugje historie

IJskoffie is op warme dagen hét verkoelende zomerdrankje voor koffieleuten. Zelf ijskoffie maken is hartstikke simpel en je kunt eindeloos variëren met smaken. 4 tips en een vleugje ijskoffie geschiedenis.

zelf ijskoffie maken

Geschiedenis van ijskoffie

De ijskoffietrend is tien jaar geleden overgewaaid uit Amerika. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug: koude koffie werd al rond 1600 gedronken in het Japanse Kyoto. De gezoete ijskoffie zoals we die nu kennen komt uit Algerije. Daar maakten Franse koloniale troepen rond 1840 kennis met ‘café mazagran’, vernoemd naar het nabijgelegen fort Mazagran. De soldaten namen de ijskoffie mee terug naar Parijs, waar het nog steeds bekend staat als mazagran.

Zelf ijskoffie maken: zo simpel is het

Wil je meteen aan de slag? Zet dan een koffie of dubbele espresso in een longdrinkglas. Gebruik sterke koffie, want door de ijsklontjes wordt de koffie wat milder van smaak. Voeg naar smaak suiker toe. Roer de koffie goed door, zodat de suiker oplost. Laat de koffie helemaal afkoelen in de koelkast. Voeg nu een flinke scheut melk toe en vul het glas tot de rand met ijsklontjes. Steek er een leuk rietje in en klaar is je ijskoffie!

IJskoffie met karamel: zoete variant

Zin in zoet? Dan is dit een heerlijke variant op de standaard versie. Zet een dubbele espresso en voeg naar smaak vanillesuiker en een scheutje karamelsaus toe. Roer dit goed door en laat de espresso helemaal afkoelen in de koelkast. Giet de koffie nu in een blender en doe er 100 milliliter gecondenseerde melk en tien ijsblokjes bij. Mix het geheel tot de ijsblokjes goed gecrushed zijn. Serveer in een mooi glas met een toefje slagroom en karamelsaustopping.

Koud met kaneel: voor de verandering

Eenmaal de smaak te pakken kun je zelf variëren met ingrediënten voor de ultieme ijskoffie. Vervang de karamelsaus eens voor je favoriete koffiesiroop. Erg lekker is bijvoorbeeld hazelnoot, vanille, karamel of kaneel. Een bolletje roomijs doet het ook erg goed in de ijskoffie, als nagerecht of tussendoortje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om cafeïnevrije koffie te gebruiken als je ’s avonds laat zin hebt in een ijskoffie. 

Direct-klaar-ijskoffie: snel en verantwoord

Heb je teveel koffie gezet? Zonde om die halve pot koffie weg te gooien, want verspilling is nergens goed voor. Maak er koffie-ijsblokjes van! Een kwestie van de afgekoelde koffie in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Daarna hoef je de ice coffee cubes alleen nog maar uit de vriezer te halen en in een glas te doen. Melk (en eventueel suiker erbij) en klaar is je supersnelle én verantwoorde ijskoffie!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *