IJskoffie is op warme dagen hét verkoelende zomerdrankje voor koffieleuten. Zelf ijskoffie maken is hartstikke simpel en je kunt eindeloos variëren met smaken. 4 tips en een vleugje ijskoffie geschiedenis.
Recepten voor de ultieme ijskoffie
Geschiedenis van ijskoffie
De ijskoffietrend is tien jaar geleden overgewaaid uit Amerika. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug: koude koffie werd al rond 1600 gedronken in het Japanse Kyoto. De gezoete ijskoffie zoals we die nu kennen komt uit Algerije. Daar maakten Franse koloniale troepen rond 1840 kennis met ‘café mazagran’, vernoemd naar het nabijgelegen fort Mazagran. De soldaten namen de ijskoffie mee terug naar Parijs, waar het nog steeds bekend staat als mazagran.
Zelf ijskoffie maken: het basisrecept
- Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsklontjes.
- Schenk er een dubbele espresso of 70 ml hele sterke filterkoffie bij.
- Voeg naar smaak wat suiker toe en roer goed door totdat de suiker is opgelost.
- Laat de koffie helemaal afkoelen in de koelkast
- Voeg een flinke scheut melk toe en vul het glas tot de rand met ijsklontjes.
- Eventueel kun je er nog cacao en of slagroom op doen om het af te maken.
IJskoffie met karamel: zoete variant
Zin in zoet? Dan is dit een heerlijke variant op de standaard versie. Zet een dubbele espresso en voeg naar smaak vanillesuiker en een scheutje karamelsaus toe. Roer dit goed door en laat de espresso helemaal afkoelen in de koelkast. Giet de koffie nu in een blender en doe er 100 milliliter gecondenseerde melk en tien ijsblokjes bij. Mix het geheel tot de ijsblokjes goed gecrushed zijn. Serveer in een mooi glas met een toefje slagroom en karamelsaustopping.
Koud met kaneel: voor de verandering
Eenmaal de smaak te pakken kun je zelf variëren met ingrediënten voor de ultieme ijskoffie. Vervang de karamelsaus eens voor je favoriete koffiesiroop. Erg lekker is bijvoorbeeld hazelnoot, vanille, karamel of kaneel (die koffiesiroop is trouwens ook heel geschikt voor een babyccino). Een bolletje roomijs doet het ook erg goed in de ijskoffie, als nagerecht of tussendoortje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om cafeïnevrije koffie te gebruiken als je ’s avonds laat zin hebt in een ijskoffie.
Direct-klaar-ijskoffie: snel en verantwoord
Heb je teveel koffie gezet? Zonde om die halve pot koffie weg te gooien, want verspilling is nergens goed voor. Maak er koffie-ijsblokjes van! Een kwestie van de afgekoelde koffie in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Daarna hoef je de ice coffee cubes alleen nog maar uit de vriezer te halen en in een glas te doen. Melk (en eventueel suiker erbij) en klaar is je supersnelle én verantwoorde ijskoffie!