Chocolademelk na het sporten goed voor je?

Water, sportdrank, een eiwitshake, melk of toch een bakje kwark. Iedereen drinkt of eet na een workout iets anders om te herstellen. Ook chocolademelk na het sporten lijkt een goede optie.

chocomel na het sporten

‘Chocolademelk na het sporten is prima’

De meningen lopen uiteen, maar nergens staat dat chocomel na het sporten enorm slecht voor je is. Zo geeft de Amerikaanse Cleveland Clinic op de site van Health Essentials aan dat een chocomelletje na de training prima kan. “Elke vloeibare hersteldrank, inclusief chocolademelk, is prima voor na het sporten”, aldus diëtiste Kate Patton in het artikel.

Voedingswaarde chocolademelk

In een glas chocolademelk van 200ml zit gemiddeld 176 kcal en 20 gram koolhydraten, 6,8 gram vet en 6,4 gram eiwitten.

De juiste verhouding koolhydraten en proteïne

“Vloeistoffen worden snel geabsorbeerd en verteerd door je lichaam, en dat bevordert het herstel”, gaat ze verder in het verhaal. “Chocolademelk bevat bovendien de juiste verhouding koolhydraten en proteïne. En als een compleet eiwit, biedt het de essentiële aminozuren die je lichaam niet kan maken. Maar je hebt nog genoeg andere opties. Denk aan chocolade sojamelk, een zelfgemaakte smoothie met Griekse yoghurt en vers fruit of een kom ontbijtgranen met melk.”

Chocolademelk na het sporten ‘ideaal’?

Het European Journal of Clinical Nutrition noemt ‘cacaomelk’ vooral na het sporten goed voor je lichaam. Volgens de onderzoekers bevat een glas chocolademelk koolhydraten, eiwitten en vetten, samen met water en elektrolyten, die allemaal ideaal zijn om je lichaam te helpen herstellen van een intensieve training. Vergeleken met gewone melk, water, cola of de meeste sportdranken telt chocolademelk het dubbele eiwit- en koolhydratengehalte. Bovendien zegt het onderzoek dat chocolademelk, vanwege het hoge watergehalte, uitdroging helpt voorkomen na je training.

Ook goed voor sterke botten

De drank bevat tevens B-complexe vitamines, voedingsstoffen die helpen voedsel om te zetten in energie. Dit zijn, samen met calcium, fosfor en vitamine D, allemaal onderdelen die ervoor zorgen dat je botten sterk blijven bij intense trainingen. En wanneer vast voedsel misschien niet zo goed voelt en valt, direct na de workout, kan zuivel met cacaosmaak een prima alternatief zijn tot je trek begint.

Chocomel zelfs beter dan shakes?

In een uitzending van het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde in 2016 beweerde een diëtiste zelfs dat je na het sporten beter twee glazen chocolademelk dan een eiwitshake (whey shake). De snelle koolhydraten (suikers) zouden je spierherstel en spieropbouw bevorderen. Maar tegenstanders merkten hierbij op dat het suikergehalte in chocolademelk aan de hoge kant is, en de hoeveelheid proteïnen laag. Bij eiwitshakes is dit andersom. Met een banaan erbij, of wat dextrose in de shake, is een complete post-workout voeding snel gemaakt.

Koud drinken is waarschijnlijk beter

Dan nog de bewering dat het bij warmte beter is om warm te drinken dan koud. Met andere woorden: is warme of koude chocolademelk beter na het sporten? Volgens experts kan het allebei, maar ze neigen naar koud drinken na het sporten. Als je sport, zweet je natuurlijk en is je huiddoorbloeding namelijk hoog. Daardoor koel je af. Kort door de bocht: drink je warm, ga je meer zweten, koel je beter af. Een koude drank werkt goed om je lichaam voor een korte periode af te koelen. Een frisse chocolademelk na het sporten kan dus ogenschijnlijk weinig kwaad.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *