Perfecte slagroom kloppen: de ultieme gids

Slagroom is een heerlijke lekkernij en onmisbaar bij taart, ijs en andere desserts. Het is kant en klaar te koop in een spuitbus, maar zelf vers kloppen is natuurlijk veel leuker én lekkerder. Met deze do’s en don’ts is de perfecte slagroom kloppen geen probleem!

perfecte slagroom kloppen

Belangrijk: slagroom moet koud zijn

Tip voor perfecte slagroom kloppen: slagroom kan pas stijf worden geklopt als deze goed koud is. Op kamertemperatuur lukt het niet, dan is het vet in de slagroom te zachtHaal de room daarom pas uit de koelkast op het moment dat je gaat kloppen. Doe de slagroom bij voorkeur in een koude kom. Tip: leg die van tevoren even in de vriezer! Voeg vervolgens één tot twee eetlepels suiker per deciliter (100 gram) toe.

Perfecte slagroom kloppen: de techniek

Het kloppen gaat het snelst met een elektrische mixer of keukenmachine. Begin altijd eerst op een rustige stand. Zet je de mixer gelijk heel hoog, dan wordt de slagroom minder luchtig. Je kunt natuurlijk ook een garde of handmixer gebruiken. Belangrijk is dan wel om met een flink tempo te kloppen. Hoe sneller hoe beter: zo blijft de slagroom koud en komt er meer lucht in.

Tip: houd de garde op de kop

De truc is om niet te lang door te kloppen, anders wordt de slagroom te dik en eindig je met een botermassa. Als de slagroom stijf is en er staan pieken rechtop wanneer je de garde of mixer eruit haalt, dan is die klaar. Helemaal zeker weten dat de textuur perfect is? Houd de garde dan op de kop. Druipt de slagroom er heel langzaam af, dan is die precies goed! Perfecte slagroom kloppen is dus eigenlijk een koud kunstje.

Vleugje vanille of kaneel is lekker

Met het basisrecept kun je variëren en er ingrediënten aan toevoegen. Denk aan siroop, honing, jam of specerijen als vanille, kaneel en anijs. Voeg vloeibare smaakmakers altijd pas op het laatst toe, nadat je de slagroom stijf hebt geklopt! Is de slagroom bedoeld voor op een taart of in een soes? Gebruik dan een zakje slagroomversteviger zodat de slagroom langer stijf en luchtig blijft.

Onweerstaanbaar lekker

Heb je binnenkort een feestje? Die zelfgemaakte appeltaart of crompouce is met een lekkere dot vers geklopte slagroom of clotted cream helemáál onweerstaanbaar. Geklopte slagroom kun je zo’n twee dagen bewaren in de koelkast, al zal die wel langzaam inzakken. Maar geen nood, ook dan smaakt het nog hartstikke lekker in de koffie – zoals ze in België cappuccino drinken – of warme chocolademelk. En wat dacht je van een lekkere zomercocktail met slagroom?

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Perfecte slagroom kloppen
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
21star1stargraygraygray Based on 53 Review(s)

Comments

 1. Een eetlepel suiker is ongeveer 13g. In 1 liter zou dus 130 à 260g suiker worden toegevoegd. Sorry, daar eet ik niet meer van. Dat is veel en veel te zoet. Daar smaak je geen room meer. In heel mijn professionele loopbaan nooit meer als 100g suiker per liter gebruikt. Heel veel ketels van 20 liter geklopt.

  Zodra de room niet meer blinkt of gelig wordt is het game over en kan je er beter roomboter van maken.

  Eetlepels zijn ook geen maateenheid. Een weegschaal kost tenslotte geen godsvermogen. Ze worden alleen maar goedkoper.

  1. Post
   Author
  2. Ik voeg 8 soeplepels poedersuiker (bloemsuiker) toe op 1 liter slagroom (40% vetgehale van Colruyt).
   De inox kom van de keukenrobot en de klopper leg ik enkele eerst enkele uren in de koelkast. De keukenrobot op max. snelheid laten draaien geeft het beste resultaat. Niet te lang laten mixen!
   Die slagroom gebruik ik dan om biscuittaart met aardbeien af te werken.
   Altijd positieve reacties gekregen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *