Perfecte slagroom kloppen: de ultieme gids

Slagroom is een heerlijke lekkernij en onmisbaar bij taart, ijs en andere desserts. Het is kant en klaar te koop in een spuitbus, maar zelf vers kloppen is natuurlijk veel leuker én lekkerder. Met deze do’s en don’ts is de perfecte slagroom kloppen geen probleem!

perfecte slagroom kloppen

Een koud kunstje

Tip voor perfecte slagroom kloppen: slagroom kan pas stijf worden geklopt als deze goed koud is. Op kamertemperatuur lukt het niet, dan is het vet in de slagroom te zachtHaal de room daarom pas uit de koelkast op het moment dat je gaat kloppen. Doe de slagroom bij voorkeur in een koude kom. Tip: leg die van tevoren even in de vriezer! Voeg vervolgens één tot twee eetlepels suiker per deciliter (100 gram) toe.

Perfecte slagroom kloppen: de techniek

Het kloppen gaat het snelst met een elektrische mixer of keukenmachine. Begin altijd eerst op een rustige stand. Zet je de mixer gelijk heel hoog, dan wordt de slagroom minder luchtig. Je kunt natuurlijk ook een garde of handmixer gebruiken. Belangrijk is dan wel om met een flink tempo te kloppen. Hoe sneller hoe beter: zo blijft de slagroom koud en komt er meer lucht in.

Garde op de kop

De truc is om niet te lang door te kloppen, anders wordt de slagroom te dik en eindig je met een botermassa. Als de slagroom stijf is en er staan pieken rechtop wanneer je de garde of mixer eruit haalt, dan is die klaar. Helemaal zeker weten dat de textuur perfect is? Houd de garde dan op de kop. Druipt de slagroom er heel langzaam af, dan is die precies goed! Perfecte slagroom kloppen is dus eigenlijk een koud kunstje.

Vleugje vanille of kaneel 

Met het basisrecept kun je variëren en er ingrediënten aan toevoegen. Denk aan siroop, honing, jam of specerijen als vanille, kaneel en anijs. Voeg vloeibare smaakmakers altijd pas op het laatst toe, nadat je de slagroom stijf hebt geklopt! Is de slagroom bedoeld voor op een taart of in een soes? Gebruik dan een zakje slagroomversteviger zodat de slagroom langer stijf en luchtig blijft.

Onweerstaanbaar lekker

Heb je binnenkort een feestje? Die zelfgemaakte appeltaart is met een lekkere dot vers geklopte slagroom of clotted cream helemáál onweerstaanbaar. Geklopte slagroom kun je zo’n twee dagen bewaren in de koelkast, al zal die wel langzaam inzakken. Maar geen nood, ook dan smaakt het nog hartstikke lekker in de koffie – zoals ze in België cappuccino drinken – of warme chocolademelk. En wat dacht je van een lekkere zomercocktail met slagroom?

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Perfecte slagroom kloppen
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *