Rauwe zuivel; hoe gezond is dat eigenlijk?

Rauwe zuivel is yoghurt, kefir, kaas of een andere gefermenteerde vorm van zuivel, die is gemaakt van rauwe melk. Dit is melk die niet wordt verhit of op een andere manier wordt bewerkt. Volgens sommigen is rauwe zuivel daardoor een soort superfood. Maar er zijn ook risico’s. Hoe zit het nu echt? Is rauwe zuivel gezond of juist niet?

rauwe zuivel

Wat is rauwe melk?

Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt en niet is verhit of op enige andere manier is bewerkt. Puur natuur, dus. Dat heeft voordelen. Zo bevat rauwe melk meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk. Voorstanders vinden het gezonder, schoner en lekkerder. Maar volgens tegenstanders kan het juist levensgevaarlijk zijn, omdat in rauwe melk ook schadelijke bacteriën kunnen voorkomen, die je doodziek kunnen maken.

Wat is rauwe zuivel?

Rauwe zuivel zijn melkproducten die zijn gemaakt met rauwe melk. Denk aan rauwmelkse kazen, yoghurt, kwark, kefir, rauwe boter en rauwmelkse boter, ghee of hangop. Dit zijn producten die wel een vorm van bewerking ondergaan, namelijk fermentatie. Daardoor is de kans op besmetting met schadelijke bacteriën een stuk kleiner.

Strenge regels rond verkoop rauwe melk

Rauwe melk kun je niet in de winkel kopen. Dat is alleen verkrijgbaar bij de boer en daar zijn strenge regels aan verbonden. Boeren moeten voldoen aan Artikel 8 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen.

  • Rauwe melk mag uitsluitend verkocht worden op het bedrijf waar het geproduceerd is;
  • Kiemgetal bij 30 graden Celsius lager dan ≤ 50.000 Per ml1; 
  • Staphylococcus aureus (per ml melk): m=100, M=500, n=5, c=22;
  • Salmonella is afwezig. 25 g: n=5, c=0.;
  • De melk dient gekoeld te worden als het niet binnen 2 uur na melken wordt verkocht;
  • Het volgende moet duidelijk leesbaar worden vermeld op de verpakking of op de automaat: RAUWE MELK VOOR GEBRUIK KOKEN.;

Rauwe zuivel mag wel in de winkel worden verkocht

In tegenstelling tot rauwe melk, mag rauwe zuivel wel worden verkocht in winkels. Dat komt omdat de zuurgraad van de producten toeneemt bij het fermentatieproces. Bij een ph lager dan 4,5 mag dit type zuivel worden verkocht. 

Voordelen van rauwe zuivel

  • Doordat de melk niet is verhit bij de bereiding heeft rauwe zuivel en producten zoals rauwe boter en rauwmelkse boter meer smaak, sommige mensen vinden dit extra lekker
  • Volgens sommige mensen heeft rauwe zuivel een positief effect op hun gezondheid. Dit is echter niet bevestigd met gedegen wetenschappelijk onderzoek

De nadelen van rauwe zuivel

  • Er zit best veel smaak aan rauwe zuivel en dat is voor veel mensen juist niet lekker
  • Met name rauwe melk en zachte rauwmelkse kazen zijn een risico voor kleine kinderen en zwangere vrouwen, omdat er een kans is dat er bacteriën in voorkomen (met name listeria), die je erg ziek kunnen maken.  
  • Rauwe zuivel is ook een stuk duurder dan ‘normale zuivel’

Is rauwe zuivel gezonder dan ‘normale’ zuivel?

Volgens de liefhebbers heeft rauwe zuivel allerlei positieve effecten op de gezondheid. Zo zou je darmflora verbeteren en zou het beschermend werken tegen allergieën en astma. Dat zou komen doordat de eiwitstructuur van de zuivel anders is en omdat er allerlei ‘goede’ bacteriën in zitten. Maar goed onderbouwd wetenschappelijk onderzoek om die claims te ondersteunen ontbreekt. Of rauwe zuivel gezonder is ‘normale’ zuivel die je in de winkel kunt kopen, is dus niet te zeggen. 

Wel een goede bron van voedingstoffen

Rauwe zuivel is net als andere zuivel gemaakt van melk een bron van waardevolle voedingsstoffen. Melk bevat alle negen essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Deze aminozuren zijn: leucine, isoleucine, valine, tryptofaan, threonine, methionine, fenylalanine, lysine en histidine. Deze aminozuren zijn essentieel omdat ons lichaam ze niet zelf kan produceren en we ze via onze voeding moeten binnenkrijgen. Melk is een goede bron van hoogwaardige eiwitten en levert deze essentiële aminozuren, wat bijdraagt aan de opbouw en het onderhoud van spieren en andere lichaamsweefsels.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *