‘Rauwe melk beschermt tegen allergieën’

Het drinken van rauwe koemelk kan allergieën als astma en bepaalde voedselallergieën mogelijk voorkomen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek dat helemaal gewijd is aan rauwe melk. Al zitten er wel wat haken en ogen aan.

rauwe melk

Rauwe melk onderzocht

We schreven al eerder over de voor-en nadelen van rauwe melk voor de gezondheid. Nu is er voor het eerst een doctoraal onderzoek gewijd aan rauwe melk. Suzanne Abbring voerde het promotieonderzoek uit in opdracht van de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht of het verwerken van melk het veroorzaken van een allergische reactie beïnvloedt. Wat blijkt? Rauwe koemelk beschermt mogelijk tegen het ontstaan van astma en voedselallergieën.

Minder heftige allergische reactie

Hoe dat zit? Zogenaamde T-cellen (een bepaald type afweercel dat deel uitmaakt van ons immuunsysteem) reageren minder heftig op rauwe koemelk dan op verwerkte melk, ontdekte de onderzoekster. Kinderen met een koemelkallergie krijgen dus een minder heftige allergische reactie op rauwe melk dan bij hun verwerkte tegenhangers. Het gaat zowel om rauwe melk als de wei-eiwitten uit die melk, die ook in andere rauwe zuivel zit.

‘Kinderen met een koemelkallergie hebben een minder heftige reactie op rauwe melk’

Eiwitten voor beschermend effect

Het onderzoek wijst uit dat industriële verwerkingsmethoden van melk – zoals homogeniseren en verhitten – het allergiebeschermende effect van rauwe melk vernietigen. Dit komt onder andere doordat bioactieve wei-eiwitten bij een temperatuur van boven de 65 graden Celsius kapot gaan. En deze eiwitten zijn nu juist verantwoordelijk voor het beschermende effect van de koemelk.

Alleen van de boer kopen

Rauwe koemelk is volgens de kersverse promovenda trouwens prima te drinken, mits die onder goede hygiëne-voorschriften is geproduceerd. Al zijn de risico’s niet helemaal uit te sluiten. Daarom wordt de consumptie van rauwe koemelk afgeraden door overheidsinstanties. Je mag het in Nederland enkel bij een boer kopen. En dan alleen rechtstreeks uit een melktank, niet voorverpakt in een fles.

Belangrijk bij rauwe melk: schone fles!

Er zijn mensen die flink ziek zijn geworden door het drinken van rauwe melk. Dat komt vooral doordat de fles waar de melk in wordt gedaan niet goed schoon is. Achtergebleven bacteriën in die lege flessen kunnen zich dan vermenigvuldigen en je ziek maken. Dus: tap je verse melk bij de boer? Zorg voor een schone fles!

Maximaal zestig graden

Gelukkig zijn er veelbelovende alternatieven, stelt de onderzoekster. Een oplossing is om de rauwe melk te verwarmen tot maximaal zestig graden óf door mildere verwerkingsmethoden te gebruiken. Zo blijven de wei-eiwitten, die zorgen voor het beschermende effect tegen allergieën, behouden. Een andere mogelijkheid is om bewerkte melk te verrijken met bioactieve wei-eiwitten. 

Basis voor nieuwe zuivelproducten

De resultaten van het promotieonderzoek bieden mogelijkheden voor de voedingsmiddelenindustrie. Rauwe koemelk, of de bioactieve wei-eiwitten uit die melk, kunnen een basis vormen van nieuwe voedingsconcepten om allergieën tegen te gaan. Het onderzoek wordt de komende jaren verder uitgebreid met rauw gefermenteerde producten, zoals kefir.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *