Rauwmelkse kaas wordt gemaakt met onbewerkte melk. Rechtstreeks uit de koe dus. Maar is die zogenaamde ‘boerenkaas’ eigenlijk gezond?
Rauwmelkse kaas: is dat gezond?
Wat is rauwmelkse kaas?
De meeste kaas uit de supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat wil zeggen dat de melk een korte tijd is verhit, om schadelijke bacteriën te doden. Rauwmelkse kaas is – weinig verrassend – gemaakt van rauwe melk. Die melk is niet verhit, en bevat daarom meer bacteriën dan ‘normale’ kaas. Een bekend voorbeeld van rauwmelkse kaas is boerenkaas. Deze kaas kun je vers op de boerderij kopen, maar is ook bij de kaaswinkel te krijgen.
Wat zijn de risico’s van rauwmelkse kaas?
Het niet verhitten van de melk kan ervoor zorgen dat kaas listeriabacteriën bevat. De aanwezigheid van deze bacterie kan leiden tot de infectie Listeriose. Voor gezonde mensen met een sterk afweersysteem is dit meestal geen probleem. Maar ben je bijvoorbeeld zwanger, dan is het aan te raden om rauwmelkse kaas of andere rauwe zuivel even te laten staan. Listeriose kan namelijk zorgen voor een voortijdige bevalling. Rauwmelkse kaas is voor zwangere vrouwen dus niet gezond. Je herkent de speciale kazen aan de woorden ‘au lait cru’ op de verpakking. Is de kaas niet voorverpakt, dan kun je het beste een verkoper vragen wat voor melk er in de kaas zit.
Is rauwmelkse kaas gezond?
Ben je niet zwanger? Dan kan het geen kwaad om af en toe lekker te genieten van een lekker stuk boerenkaas. Let daarbij goed op de voedingswaarden van je kaas: door de relatief hoge percentages verzadigd vet en zout staat niet elke kaas in de Schijf van Vijf.
Rauwe melk
De melk die boeren gebruiken om boerenkazen te maken, kun je ook proeven. Net als de kaas is rauwe melk niet geschikt voor zwangere vrouwen, maar de melk schijnt wel te helpen tegen allergieën. Benieuwd naar rauwe melk? Ga dan eens langs bij de boer, of bezoek een melktap. Tip: neem je eigen fles mee. Rauwe melk mag namelijk niet in flessen worden verkocht. Geniet ervan!