Zelf hangop maken: lekker én koud kunstje

Hangop koop je tegenwoordig gewoon kant en klaar in de supermarkt. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf thuis maken: leuk om te doen, hartstikke lekker en nog gezond ook. En het is helemaal niet zo moeilijk, dus waarom niet?

zelf hangop maken

Een oer-Hollandse traditie 

Hangop klinkt gezellig, maar wat is het precies? Simpel gezegd: ingedikte yoghurt of karnemelk. De naam verwijst naar het ‘uithangen’, zoals dat vroeger werd gedaan. Toen we nog verse melk kochten bij de melkboer die langs de deuren ging, werd hangop gemaakt van melk die zuur was geworden. De melk werd opgehangen in zakken, zodat het vocht (de wei) er langzaam uit kon druppelen. Zo dikte de yoghurt in, met als resultaat: fluweelzachte, romige hangop. Het wordt tegenwoordig niet voor niets de Nederlandse variant van Griekse yoghurt genoemd.

Zelf hangop maken is geduld hebben

Bij het maken anno nu gebruiken we meestal karnemelk of yoghurt. Bekleed een zeef met een vochtige, schone theedoek. Hang de zeef in een diepe kom – let erop dat de bodem van de zeef de kom niet raakt – en schenk hierin een literpak yoghurt uit. Dit kan volle, halfvolle of magere yoghurt zijn. Dek af met aluminiumfolie en zet de kom in de koelkast. Nu is het een kwestie van geduld hebben: laat de yoghurt minstens acht tot twaalf uur staan. Hoe langer je wacht, hoe dikker de hangop wordt.

Rijk aan eiwitten en vitaminen

Als de hangop klaar is, schep je die uit de zeef en doe je deze in een kom. Het vocht dat overblijft is een soort wei: rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Super gezond dus en zonde om weg te gooien. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor pannenkoekenbeslag, in plaats van melk. De huisgemaakte hangop kun je afgesloten nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Of gelijk opeten natuurlijk!

Ouderwets lekker!

Hangop is heerlijk zacht, mild en romig. Je kunt er traditionele toetjes mee maken met verkruimelde beschuit, vanillesuiker en bessen. Yummie! Of voeg je favoriete fruit, noten en ontbijtgranen toe. Met vers gehakte kruiden kun je er ook een hartige (yoghurt)saus van maken voor bij de gepofte aardappels of om rauwkost in te dippen. De oudhollandse lekkernij is helemaal terug van weggeweest en staat dan ook bij veel toprestaurants weer op de menukaart.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Hangop
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

Comments

  1. Hallo.allemaal.ik je 7 weken met ,n hersenbloeding in het ziekenhuis in mcl 8n Leeuwarden gelegen.ben nu alweer 13bweken thuis gaat pra heb er niks aan overgehouden.dronk/daar veel karnemelk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *