Naast amandelmelk, sojamelk en kokosmelk wordt ook rijstmelk vaak genoemd als volwaardige vervanger van magere en halfvolle koemelk. Maar is dat terecht? Hier vind je alle antwoorden over de plantaardige drank.
Is rijstdrink (rijstmelk) een gezond alternatief voor koemelk?
Wat is rijstmelk? (of is het rijstdrink?)
Rijstmelk (of beter: rijstdrink of rijstdrank) is de vloeistof die overblijft als je rijst kookt, pureert en zeeft. Het is een vrij smaakloze vloeistof met weinig voedingswaarde, die je met extra ingrediënten meer smaak kan geven. Officieel heet rijstmelk rijstdrink, omdat alleen melk van dieren als melk wordt verkocht.
Is rijstdrink een goed melkalternatief?
Rijstdrink is in vrijwel geen enkel opzicht een goede vervanger van koemelk. Het bevat in verhouding tot koemelk veel koolhydraten in de vorm van suikers, en weinig voedingswaarde. Ook zitten er amper eiwitten (proteïnes) in.
Rijstdrink bevat relatief veel suikers en amper eiwitten
Is rijstdrink gezond?
Voor een volwassen persoon kan het geen kwaad om rijstdrank te drinken. Maar dat betekent niet dat rijstmelk een goede vervanger van een glas magere of halfvolle koemelk is. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat rijstmelk bijna geen eiwitten, en helemaal geen vitamine B2 bevat. Een gebrek aan eiwitten is geen groot probleem, aangezien eiwittekorten in Nederland nauwelijks voorkomen. Het gebrek aan vitamine B2 is opvallender, aangezien rijstmelk hiermee niet alleen afwijkt van koemelk, maar ook van veel andere melkvervangers.
Voedingswaarde rijstdrink per 100 gram
- Energie in calorieën 47 kcal
- Energie in kilojoule 197 kj
- Eiwitten 0,1 gram
- Koolhydraten 9,4 gram
- waarvan suikers 4 gram
- Vet 1 gram
- waarvan verzadigd 0,1 gram
- Vezels 0,1 gram
- Natrium 0,05 mg.
Drie suikerklontjes per glas
Een andere opvallende uitschieter: rijstdrink bevat per glas zo’n drie suikerklontjes. Net als bij de vitamine B2 scoort rijstdrink hier het slechtst van alle melkvervangers. Niet heel gezond dus.
Rijstdrink niet geschikt voor baby’s
Het wordt afgeraden om rijstdrink aan baby’s en kleine kinderen te geven. Dit komt omdat sommige rijstsoorten de schadelijke stof arseen bevatten. Arseen is een zwaar metaal, dat in lage concentraties voorkomt in gesteente, de grond en grondwater. Rijstplanten nemen de stof op, en zo komt de stof in kleine hoeveelheden in ons lichaam terecht.
Het bevat lage concentraties schadelijk arseen
Kinderen kunnen, omdat ze kleiner zijn, een relatief hoge hoeveelheid arseen tot zich nemen. Op het etiket van sommige merken rijstmelk staat daarom dat het product past in een gezond voedingspatroon vanaf 5 jaar.