Is mozzarella gezond?

Lekker op een broodje caprese, door de salade of gesmolten op de pizza: mozzarella. Deze zachte, witte kaassoort van buffel- of koemelk is een geliefd product. Maar is mozzarella gezond? En wanneer noem je verse kaas mozzarella?

Is mozzarella gezond

Wat is mozzarella?

Mozzarella is een zachte, elastische, verse kaas, gemaakt van buffelmelk of koemelk. Om mozzarella te maken wordt stremsel toegevoegd en de wrongel (gestremde melk) onder hoge temperatuur gekneed en uitgerekt. Mozzarella is zeer licht gezouten; met 3 gram zeezout per liter.

Mozarella di bufala

De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala, gemaakt van de melk van waterbuffels in de buurt van Napels. De naam mozzarella is niet beschermd; alles mag in principe mozzarella heten. De naam Mozzarella di Bufala Campana is wel wettelijk erkend. Deze mozzarella bestaat voor 100 procent uit buffelmelk.

Van koemelk iets geler

Mozzarella uit koemelk wordt volgens dezelfde principes gemaakt, maar heeft een iets andere smaak en structuur. Koemelkmozzarella heeft een licht gelige kleur van het in koemelk aanwezige caroteen.

Wat houdt ‘verse kaas’ in?

Mozzarella is een verse kaas, net als kwark, Hüttenkäse, Mascarpone en verse geitenkaas. Verse kaas betekent dat het niet gerijpt is, zoals de meeste, hardere kazen.

Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten

Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.

Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.

Is mozzarella gezond?

Mozzarella bevat minder zout en calorieën dan andere kaassoorten. De voedingswaarden en gezondheidsvoordelen van buffelmozzarella en koemozzarella lopen uiteen:

Van koe minder zout en calorieën

Buffelmozzarella heeft flink wat meer calorieën en zout dan koemelkmozzarella. Mozzarella van de buffel heeft wel minder cholesterol. Koemelkmozzarella bevat caroteen, een voorloper van vitamine A. Buffelmelkmozzarella bevat vitamine A.

Goede vetten, slechte vetten

Buffelmozzarella bevat meer verzadigde vetten dan koemozzarella. Hiervan moet je niet te veel binnenkrijgen omdat ze de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Maar het gaat slechts om een klein percentage; de overige vetten zijn onverzadigd. En dat zijn de gezonde vetten.


Comments

  1. Pingback: Door de salade of op een pizza: zó (on)gezond is mozzarella

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *