Hoe gezond is cheddar-kaas?

Cheddar is een pittige, knalgele, soms feloranje harde kaas gemaakt van koemelk. Deze van oorsprong Engelse kaas vooral bekend als de kaas op een cheeseburger. Maar geraspte en gesmolten cheddar zie je ook vaak terug in andere gerechten.  

cheddar kaas gezond

Wat is cheddar precies?

Cheddar werd oorspronkelijk alleen gemaakt in het gelijknamige dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in grotten waar de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn. Inmiddels is de kaas niet meer beschermd als streekproduct en mag cheddar overal gemaakt worden.

Het is een harde en pittige kaas

Cheddar is hard en smaakt vooral lekker pittig. Die kenmerkende smaak ontstaat door het rijpingsproces, dat bij ambachtelijk vervaardigde kaas wel twee jaar kan duren.

Waar wordt cheddar voor gebruikt?

De vrij harde kaas eet je vaak geraspt door of over (oven)gerechten voor een pittige en krokante toets. Gesmolten is ie ook favoriet op hamburgers, al wordt daarvoor ook vaak analoogkaas (imitatiekaas) voor gebruikt.

Imitatiekaas vs cheddar

De knalgele of oranje kaas die we van de hamburgers kennen, is vaak imitatiecheddar. Analoogkaas, ook wel smeltkaas, imitatiekaas of processed (American) cheese, bevat emulgatoren die het smelten versoepelen. Smeltkaas bestaat maar voor een bepaald percentage uit cheddar, en is daardoor wat goedkoper. Er zitten dus ook minder waardevolle vitamines en mineralen in. De ‘processed’ varianten zijn qua smaak een stuk milder, romiger en zouter. Vaak zijn ze ook feller van kleur, door toevoeging van de kleurstof anatto.

Is cheddar kaas gezond?

Ja, cheddar kaas past in een gezond voedingspatroon. Echte Cheddar bevat, net als  praktisch alle zuivelproducten, namelijk flink wat bouwstoffen zoals alle acht essentiële aminozuren (proteïne), is het een belangrijke bron van vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.  Bovendien helpt een blokje cheddar na het eten om de zuren in je mond te neutraliseren. Zo helpt kaas tanderosie tegen te gaan!

Maar pas op: wel met mate gebruiken

Vergeleken met andere kaassoorten bevat cheddar wat meer zout, vet en calorieën. Daarom zou het in een gezond voedingspatroon niet de eerste keuze moeten zijn in kaas. Daarentegen is cheddar wel echt een delicatesse. Geniet dus, maar met mate. De kaas bevat gemiddeld ook iets meer eiwitten dan andere kaassoorten, dus je zult er langer een verzadigd gevoel van hebben.

Lactose-intolerant, cheddar kan vaak wel

In Nederland is minder dan 5% van mensen lactose-intolerant. Vaak kunnen zij wel harde kazen, zoals cheddar eten. Hoe ouder een kaas wordt, hoe minder lactose het bevat omdat het wordt omgezet in melkzuur. Oude cheddar bevat minder lactose. Daarom is die variant door sommige mensen beter te verteren/verdragen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *