Graskaas: blije koeien, unieke smaak

In Woerden draait aanstaande zaterdag alles om graskaas. Daar vindt namelijk voor het tiende opeenvolgende jaar de Graskaasdag plaats. Net als vroeger zie je platte karren, paarden en onderhandelingen tussen kaasboeren en handelaren. Ook worden de eerste graskazen en een reuzekaas van 125 kilo geveild. Maar hoe komt graskaas eigenlijk aan zijn naam en wat maakt dit zuivelproduct zo bijzonder?

graskaas

De Graskaasdag zet Woerden weer op de stad als kaasstad. De Utrechtse stad heeft namelijk een lange en rijke geschiedenis met kaas. Voor de bezoeker en echte kaasliefhebber is deze dag een waar spektakel waar oude tradities weer tot leven komen. Zo wordt er ouderwets onderhandeld en worden diverse kazen geveild. En natuurlijk kan proeven van graskaas volop. Het draait immers om de smaak.

Gras als smaakmaker

De naam graskaas geeft al aan dat de smaak van deze kaas met gras te maken heeft. In de winter staan koeien op stal. Daar krijgen ze hooi en bix als voer. Mogen ze in de lente naar buiten, dan kunnen ze zich weer te goed doen aan gras. Lekker voor de koeien, maar het heeft ook invloed op de smaak. Door het verse gras geven de koeien rijke melk. Dat maakt de kaas lekker mild en romig. En populair onder kaasliefhebbers.

Graskaas versus meikaas

Graskaas wordt dus gemaakt van de melk van koeien die voor het eerst weer blij in de wei rondlopen. Van diezelfde melk wordt nog een andere kaas gemaakt: meikaas. Toch smaakt deze kaas weer heel anders. Dat komt door de rijptijd. Graskaas rijpt minstens vier weken, meikaas maar enkele dagen tot een week. Dat zorgt ervoor dat de smaak van meikaas romig is, te vergelijken met mozzarella. Ook heeft het dezelfde witte kleur.

Zelf proeven?

Ook een keertje graskaas proeven? Wees er dan op tijd bij. Het is maar beperkt verkrijgbaar, voornamelijk in de voorzomer. Je herkent het aan het groene stickertje op de verpakking.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *